Pages

Saturday, February 26, 2011

Mari bermain bola Part 1



Sejuk...

Balik dari school rasa hangat2 jerr badan wafi... check2, 37.2c ....alahai anak ibu demam yerr... kasi ubat.. jam 8.30 masuk tido.. mlm terjaga2 gak nangis.. bagi nenen minum sket jerr sbb idung tersumbat.. sejuk kot sbb smlm pagi hujan... sejuk sampai ke petang..

jari pon sodap.... tangan mcm harimau bintang...
pantang nyamuk gigit mesti tinggal bekas..
besar nanti tak leh pakai sleeveless yerr wafi...

pagi ni dia bangun ceria tapi tu dia.... ada ta** idung kering besar plak tu kat lobang idung... tu yg susah nak nafas mlm tadi..
tapi alhamdulillah pagi sihat jer...

Tukang kutip

Ini kejadian 2 hari lepas. Sedang ibu lipat kain tetiba perasan si wafi tengah kutip sesuatu terus masuk mulut dia.. Panggil bang mi soh tengok baby.. bang mi jerit "heeee... apa tu". apalagi cepat2 ler ibu tengok kat mulut wafi.. aaaa..... bulat2 hiiii... nak pegang geli so ambik kain batik yg ibu nak lipat korek kat mulut wafi.... apa dia....GONGGOK kering ..eeee sib baik baru sket masuk mulut dia.. si wafi terkejut n nangis.. agaknya dia rasa pedas2 kot.. apalagi gi sinki cuci mulut, muka n tangan dia....
pastu ibu susukan dia.... tulun2.. geli den!!!!!

persamaan kedua2 mereka semasa kecil : dua2 masukkan gonggok kering dlm mulut eeee...

Friday, February 25, 2011

Abang n adik

ni mode bergurau senda :)

Kelahiran mereka agak rapat.. ibu lahirkan widad masa bang mi umur 2 tahun 2 bulan... waktu mereka kecik, bang mi sangat rajin melayan si adik... sayangggg sangat.. bila dah besar sket kelahi adik beradik.. biasanya si adik lerr yg memulakan dulu.. mula2 abang mengalah tapi bila lama2 asyik mengalah jerr.. tu yg si abang tak puas hati...

kejap ok.. kejap tak ok.. haihhhh anak2 ibu ni..

ibu sentiasa berdoa bang mi boleh jaga kak widad n baby wafi dengan baik.. Amin

Saman oooo saman

Pagi ni nak bayar saman keta nazaria RM30 kat polis trafik klang. bila check ada lagi 1 saman tahun 2004 keta daihatsu ascend RM150.. sib baik masih ada diskaun.. so byr RM100 jerr.. tu pun kena beratur 3 jam baru settle... punyalah ramai orang.. kalau senin depan hari last lagi meriah kot.. next time jgn last minit yerr...oppssss no more next time hokeh!!!

Nasi goreng pattaya




Ni cubaan pertama wat nasi goreng pattaya. Puncanya tengahari tu kat kantin ofis, ada member order dr makcik kantin nasi goreng pattaya.. errmmmm npk cam sedap jerr... kl makcik kantin buleh buat... ibu pon boleh gak..

Balik keje beli lerr apa yg patut.. sampai umah lepas susukan Wafi, sinsing baju masuk dapur... yg leceh sket bila nak dadar telur tu...guna kuali besar.. jenuh gak nak gelek2 kan telur tu.. kena guna 2 biji.. bila dah lipat tu.... nak kena boh dlm pinggan.. haha yg ni pun try n error jerr.. telangkupkan pinggan kat kuali.. hehehe sib baik tak pecah..

 Alhamdulillah dlm masa 45 minit siap semuanya.. hidangan utk 4 orang..Imi & Widad apalagi.. puji... pattaya yg paling sedap...iyor lerr tu.. kalu dah lapar semua sedap... diorg ckp next time buat lagi... insyaallah..

Beli telor 10 biji... dlm masa 1 hari tinggal 2 biji jerr... huhuhu... pokai camni ..

Thursday, February 24, 2011

Rutin harian seorang kakak...

Tiap hari bila Wafi balik dari school, ibu kena report kat Kak Widad.. antara soalan yg tiap hari tak penah lupa utk ditanya :-

KAWI : Pagi sapa ambik Wafi?
IBU : Umi .....
KAWI : Petang sapa hantar Wafi?
IBU : Umi .....

Haihhhh....Kak Widad ni mcm polis pencen la....

Kadangkala sebelum Kak Widad tanya, ibu dah jawab hehehe...
Umi Linda
Umi Rose
dsbnya....

& Wafi akan tersenyum2 bila kakak @ abang nak angkat dia dari car seat... ushhhhh so... cute!!!


aiii..... marah nampak.. ni nak gi school, bad mood plak pepagi

aaa..... yg ni balik dari school... amboi... senyum simpul dia..

Bukit Tinggi Pahang 2010

Aktiviti rutin kami sekeluarga.
Sempena abang ada seminar kat Selesa Resort Bukit Tinggi, kami pun berpeluang gak gi jenjalan.. Nak naik atas tu punyalah jauh & tinggi sampai naik temperature keta naza tu. Sib baik takde pa pe.. Cuak gak memula tu sampai terpikir takmo teruskan perjalanan. Sib baik abg relax and boleh ler kitorg sampai sana.

Kat luar parking yg mcm castle

Wafi kat dlm perut lagi.. masa ni pun dah dekat nak due

Pony... sian white pony kena angkut Bang Mi hehehe...


Entrance Japanese Village & Botanical Garden

Belakang tu Japanese house

Pool yg selesa kat Selesa Resort...tempat yg kena ada utk budak2 enjoy

Wednesday, February 23, 2011

Alhamdulillah

ALHAMDULILLAH...
Syukur... pagi ni tengok hidung Wafi dah kering... petang semalam balik dr nurseri pun nampak dah ok. Harap2 baik semuanya... Yerlah... Wafi ni kerap sangat selsema...entahlah... mebi sbb dok kat nurseri yg rata2 budak2 ni sangat senang berjangkit. Tapi alhamdillah, walopon selsema, malam dia tido ok.. kecuali ada satu malam tu... kitorg balik dr Klang Sentral... mungkin sejuk n berasap kot..tu yg mlm dia npk susah sangat nak bernafas..

Wafi dah kembali....
Ni masa kat Subang Parade.. sesaja jenjalan

Monday, February 21, 2011

Bila 3 beradik bermain...

Kadang-kala tak perlu toys yg mahal2 utk membuatkan anak2 bermain & meneroka bersama.. cukup sekadar bakul baju.. Ibu sibuk lipat kain... anak2 main sorong2 plak...
Tengoklerr rambut wafi yg panjang tu... haissshhh serabai nyerr ibu nengok...





Si adik seronok sangat ada orang tolak dia...
Sesungguhnyerr... momen2 camni lerr yg membuatkan hati ibu bangga sangat membesarkan anak2 yang sihat....
DOA IBU SEMOGA ANAK2 IBU BEROLEH KESIHATAN YANG BAIK... AMIN..

Model Maulidur Rasul


2 hari sebelum sambutan Maulidul Rasul peringkat sekolah SKBK, Widad terpilih jadi wakil kelas 3B.. 2 orang setiap kelas.. sibuk cari jubah.. sib baik Cik Fatin ada... Bawak 2, cikgu choose 1 jerr warna kuning.
Jenuh ibu mekapkan... dah lerrr kuat berpeluh...touch-up jer apa yg patot... kat sekolah cikgu tambah lagi...
Anak ibu ni memang berani...
Balik dari sekolah, Widad bagi bekas air... hadiah saguhati.. semua yang masuk dapat... takpelah dik, suka2 jerrr.. at least adik tak takut naik pentas... IBU BANGGA DENGAN KAMU!!!!

Dah duduk dahhhhh...

Ni lerr si comey wafi.... dah boleh duduk di usia 8 bulan.. alhamdulillah...
Dia berdiri dulu baru duduk... tak tau lerrr cycle diorang ni camner... samada duduk baru berdiri @ sebaliknya.....

ponggong mantap... duduk pun cam selesa jerrr ..hehehe...

Friday, February 11, 2011

Tudung plak tertinggal....

Rasanya malam tadi dah siapkan semua baju2, botol air, duit.....
Tengahari tadi Cik Ina kol ckp tudung Widad takde... ckplah kat Cik Ina ambik kat ampaian belakang..
Aleh2.. dekat kol 1.30 Cik Ina kol balik ckp tudung takde.. aikkkk... ni mesti smlm balik sekolah main campak jerr... Sampai umah, widad kat umah Cik Ana tunggu ibu... masuk dlm umah check2 kat baju2 sekolah yg belum bergosok ada 3 tudung... sahhhh.... memang tercampur... haihhhhh... widad.. widad...
Dia pun cuak gak sebab masuk sklh kol 2pm.. sempat lerr lagi 5 minit lagi... diakan pengawas dedikasi mana leh datang lewat...
Sib baik rumah dekat... kalau jauh... harus dicutikan juga si widad ni... panas wehhh balik tengahari!!!
Semoga menjadi anak2 yang soleh

Flash card YBCR

Hari Selasa 08/02/2011 berkesempatan jumpa tokey GBOB iaitu Watie sebab nak beli flash card Your Baby Can Read. Sajelah nak wat stimulation kat Wafi manalah tau kot2 Wafi leh baca cepat.. Insya Allah.. (kalau ibu lebih usaha). Dalam kol 6 jumpa kat Mc Donald Klang Sentral. Watie ni tersangatlah ramah tamah & baik.. Suara dia lunak gitu.. tapi cakap mcm bullet train.. hehehe.. Dapatler jumpa Qarissa yang genius tu..mana taknyerr umur 1 tahun dah leh 'membaca'..Effort Watie terhadap anak2nya mmg superb... Baby Quzayra dah 'membaca' seawal 5 bulan.. tabik spring lerr kat Watie.. Qarissa n mummy dia sangat sweet..
                                   

Entry akan datang tentang flash card nie...

Bubbling ver. 2

Ni plak aksi dari sisi tepi... tengok pipi yang chubby tu...

eeeeee.......... gerammmm betul.
video

Bubbling ver. 1

video
Beberapa hari lepas, Wafi wat teknik baru.. baru belajar wat bubbling.. kiut sangat sampai tersembur2 air liur + susu.. Suka wat bubbling bila lepas 'mengganas'.
Abang ngan kakak plak suka sangat kalau dia bubbling... kadang2 main paksa2 plak..
Si adik ni kalu tengah mood baik memang layan.....

Thursday, February 10, 2011

Mechanical pencil

Image credit to mr google

Widad beria soh ibu beli mechanical pencil...
sebabnya....... semua kawan2 pengawas ada dan diorang letak kat poket vest!!!!!
sebab lain ....... adik teringin!!!!

dik...dik... sib baik benda2 ni keperluan... kalo tak, tak ingin ibu turuti kehendakmu yang kadangkala boleh melemas dan merimaskan..

janganlah kalau orang lain ada kita pun mesti kena ada.
kenalah tengok kemampuan kita
bak kata pepatah 'ukur baju di badan sendiri'

Tuesday, February 8, 2011

Bank oooo bank

Tengahari tadi bergegas ke Maybank Setia Alam kunun nak bayar ansuran keta exora & masukkan duit dlm ASB.. Ramai plak hari ni. Ambik no. ASB ada lagi 9, mintak lagi no. normal kaunter adalagi 12 orang. Tunggulah dekat setengah jam. Rasanya tinggal 1 no lagi utk ke kaunter normal baru perasan buku ASB kat dlm handbag satu lagi. Adoiii... tanya kat kaunter boleh tak bank-in jer takyah buku, takleh plak.. hmmmm nasib baik lerr nak byr duit keta gak kalau tak buang masa jerr.. esoklerr gi ASB kat post office Tesco.

image credit to mr. google

Last month pun bengong gak.. kunun byr duit keta thru machine deposit.. awal2 lagi.. awal bulan feb Maybank center call tanya pasal payment.. aikkk..ckplah tak due lagi bulan feb.. aleh2 diorg ckp jan punya. siap ckp resit kat umah..check punya check rupanya deposit duit dlm saving account Maybank.. chehhhhh.. lenkali check betul2 yer nombor akaun tu..tu lerr byk sgt akaun tak aktif.

Antara roti dan lempeng

Pagi tadi sediakan roti, kaya & mentega kacang + blueberi utk sarapan budak2. Tetiba Imi tanya 'ibu, takde lempeng ker?' Adoii.... Imi2.. ibu sediakan roti sbb nak senang jadi tak kalut pagi nak wat sarapan..Budak2 ni kalau jumput2 gula @ lempeng laju lerrr...Semalam dah wat jumput manis.. licin..siap bwk bekal lagi.. kalau dah mulut jawa.. jawa jugak.. nantilah Imi... 2-3 hari lagi ibu buat.. kena abihkan roti dulu takut kulat..

image from mr. google

Budak2 ni dah terbiasa sarapan heavy mcm nasi goreng, bihun  sblm gi sekolah.. biar bertenaga sket takde lerr lembik semacam.. Ibu ni mcm nenek gak, pagi2 kena sediakan sarapan.. bekfes paling malas roti lerr..
Tiap pagi kena watkan bubur baby plak.. hahhhh yang ni wajib sbb takmo baby makan cereal, nestum dsb.. biarlerr air tangan ibu..

Monday, February 7, 2011

Hi-way pun jammed

Cuti raya cina ingatkan nak balik Klang hari Ahad 6/2/11 pagi tapi advise dari Atoq Azhar balik hari Sabtu. So kelam kabut lerrr petang tu kemas apa yg patut. Kuar rumah PIL kol 5 ptg. 1 jam baru lepas tol Juru. Perrghhh.. biasa tak sampai 10 min pun... Start dr Bukit Merah sampai ke R&R Sg Perak..Lepas tu jln smooth.. memula risau gak kl jln menghala Terowong Menora tu jem.. yer lahhh jln tu kat berbukit bukau.. sib baik baby wafi tido sepanjang jln .. tu pun menggantung jerrr sepanjang jalan... adoiiii.. tapi demi anakku ku gagahkan jua walau sakit pinggang..

Sib baik abg mamat tepon diorg tak tido Parit.. bolehlerr singgah sbb penat ooo sepanjang jln.. sampai Tapah dekat kot 10.30 mlm.. selalunya 3 jam jerr dr Kulim ke Tapah.. Ini 5 1/2 jam..Next time no more balik petang okehhhh..


Dari Kuala Kangsar menghala ke R&R Sungai Perak

Kol 12.30 pagi, Atoq tepon.. diorg meet accident kat Simpang Pulai.. Keta langgar  belakang Myvi Meeza n  Meeza langgar pulak keta Accord Atoq.. Luckily diorg ok cuma Aiman jer bengkak2. Hope the whole family baik2...

Sunday, February 6, 2011

Perihal seorang pengawas

Tahun ni Widad dilantik jadi pengawas sekolah sesi petang.. sukalah dia tu.. kunun cam cita2 dialah.. Hari tu tertengok buku laporan pengawas dia yg warna pink tu (cikgu soh balut ngan kertas pink n cover again ngan plastic).. nama, kelas n kesalahan yg murid lain buat.. ada satu tu kesalahan dia 'tengok belakang'.. adoiiii dik.. tengok belakang pon tak boleh ker.. (ibu sibuk tanya)..Dia jawab "tak boleh... cikgu tak kasi".. haisshhhh strictnya kak widad ooiiii...
Takmo pandang ibu n ayah sbb dia malu kitorg ada kat situ..
makbapak budak lain tak sibuk2 masa 1st day tu.
(tu namanya ibu n ayah udah over)

lap peluh... vest n kain tebal.. dah tu kena pakai tie plak!

gaya pengawas baru... masuk tangan dlm poket
 (semua pengawas batch baru sbb Tahun 3 petang, kira yg paling senior lerr..)

Ibu really proud of you dik...jalankan tugas dengan baik kay..

Tuesday, February 1, 2011

Bila si kecil demam

Hari Ahad Baby Wafi demam due to flu... panas sampai 39.3c.. bawak gi Klinik Pakar Kanak2 Chong. Paed bagi ubat masuk montot dia... Alhamdulillah petang tu ok.. tapi malam panas balik tapi sekitar 38++ jerrr... Cepat baik yerr sayang sbb hari Rabu 2/7/2010 nak balik Kulim.

merengek-rengek

selsema lagi...

main pun takmo..semua campak!

Bolehnyerr tertinggal beg...

Tengahari tadi dlm kol 1.30 imi kol ckp dia tak bwk beg sekolah agama.... so tepon ayah since ayah cuti... ayah plak gi jumpa kawan2 entah kat mana...
ibu plak hari ni sakit kepala & waktu imi tepon tu tengah tido kat dlm opis sbb sakit kepala + running nose..
errrmmmm... apalagi... cuti lerrr.. hmmmm 2 hari lerr cuti imi... esok nak balik kampung...
                                   
                          imi..imi... dah T5 pun boleh lupa benda penting.. apalah yg dia ingat.. :(

toing..toing...

Pagi ni berat tul kepala. Malam tadi takleh tido sbb selsema.. adoiiii takleh nafas.. last2 telan 2 biji ubat selsema walopon dlm preskripsi tu tulis 1... tambah lagi vicks inhaler... baru leh tido.. sejuk plak mlm tadi last2 tutup kipas.. pagi ni masih sumbat.. ubat tak berani makan takut tido plak kat opis.. tapi makan gak ubat sakit kepala... batuk la plak.. hopefully leh recover hari ni sbb esok pagi2 nak tolak ke Kulim.
"Ya Allah, Kau berikanlah kesihatan yg baik buat hambu Mu ini.." Amin

Wafi dah 2 mlm ni bangun kol 4 am nak main2..adoiiii baby..Alhamdulillah sihat tapi jgnlah bangun awal sangat nak main2... ibu tak larat yanggg....

Pagi tadi bwk gi nurseri tak mandikan wafi sbb sejuk.. tukar diaper jerr.. pagi tadi singgah umah mak basuh tayar keta.. lepas tambak tanah hujan plak.. jalan becak lerrr sangat... tayar naza tu ghoper jip nak yg kerr hutan balak hehehe...


Lenkali kalu ujan n jalan masuk tu becak lagi
 kena naik kuda lerr gamaknya hehehe..
(ni masa horse riding kat Bukit Tinggi)

Kena abihkan keje since esok nak cuti...