Balik ofis gigih singgah kedai cari bahan nak buat apam balik. Musim2 hujan ni perut nak makan yang panas2 je.. nampak resepi di grup MAHN semua nak cuba. Jom try resepi apam balik mudah dan sedap.
Bahan-bahan
1. 2 cawan tepung gandum
2. 1 1/2 cawan air
3. 1/4 gula pasir
4. 1 sk baking powder
5. 1 sk soda bikarbonat
6. 1 biji telur
7. 1/2 sk garam
Filling
1. Kacang tanah kisar
2. Krim jagung
3. Margerin
4. Gula pasir
Cara-cara
1. Campurkan bahan di atas dalam mangkuk. Kacau rata menggunakan whisk.
2. Panaskan kuali non stick.. api sederhana atau yang sesuai (kena try n error).
3. Masukkan 2 senduk dan ratakan.
4. Taburkan gula ikut kemanisan (lebih kurang 1 sb)
5. Tunggu sekejap... taburkan kacang tanah, masukkan krim jagung dan margerin.. bahan2 ni letak lah ikut suka tapi jangan lah padat sangat...
6. Ibu letak krim jagung tu separuh bahagian je sebab kalau banyak sangat akan melimpah.
7. Belek sikit bahagian bawah... bila dah perang boleh lipat dan angkat.
Nota : kuali tak perlu lenser dengan margerin. Kalau suka tebal boleh tambah adunan atas kuali begitu juga sebaliknya. Adunan juga tidak perlu diperap.
Bila dah potong jadi macam ni.
Mungkin cubaan pertama dan terakhir. Resepi mudah dan rasa sedap tapi nak membuatnya agak tak berapa rajin 😂😂😂
No comments:
Post a Comment