Pages

Saturday, March 2, 2019

Kacang kuda bercili

Resepi ni dari FB MAHN.
Ada sikit kelainan sebab biasa buat perasa kari.

Kacang kuda bercili
Bahan-bahan
1. 250g kacang kuda
2. 1/4 gula melaka/ kabung
3. 1 SB gula putih
4. Garam secukup rasa
5. 1-2 SB cili blend
6. Minyak untuk menumis
7. 3 tsngkai daun kari

Cara-cara
1. Rebus kacang kuda (noxxa 1 jam suku). Kalau tiada noxxa kena rendam 6 jam dan rebus hingga empuk)
2. Masukkan juga 1 ST garam
3. Toskan bila dah betul2 empuk
4. Panaskan minyak.
5. Masukkan cili blend.. bila dah agak masak.. masukkan daun kari dan kacau rata
6. Masukkan gula melaka, gula putih dan garam
7. Rasakan.. pastikan rasa manis gula baru pedas
8. Masukkan kacang kuda dan gaul sehingga benar-benar rata.
9. Angkat dan boleh dihidang

No comments:

Post a Comment