Pages

Tuesday, April 28, 2020

#day42/56 PKP : Pulut mangga

Wallaweiiii.. dah beberapa kali tertangguh nak buat pulut mangga ni. Mangga harumanis ada beberapa biji lagi bolehlah buat. Oh ya.. kami bukanlah fancy sangat dengan mangga ni.. sesekali beli je pun.. ehh.. ini kali kedua.. sebelum tu beli sharing dengan atuk Azhar. Kali ni beli murah sket RM85/3 kg dengan Cik Rasul.. harga jiran2 hahah..

Mangga apa pun tak apa asal manis.. ehh... tetiba teringat Mango King kat SekinchanšŸ¤¤

Buat pulut ni semalam untuk berbuka walaupun ada juga buat kuih ketayap akak lempeng hijau bak kata Cik Ujang yangbtak pernah dengar kuih ketayapšŸ¤£šŸ¤£šŸ¤£.

Resepi agak-agak je sebab sebelum ni makan yang beli je masa pesta makanan Thai.


Resepi Pulut Mangga

Bahab-bahan
1. 2 pot beras pulut
2. Air
3. 1 kotak santan
4. Garam
5. 2 helai daun panda
6. 2 SB gula (kalau nak manis tambah lagi)

Cara-cara
1. Cuci beras pulut.
2. Masuk dalam inner pot Noxxa. Air atas sikit dari pulut.
3. Masukkan 1/2 sk garam dan sehelai daun pandan.
4. LP7 minit

5. Dalam periuk lain, campurkan santan kotak campur satu kotak air (kocak2 guna kotak yang sama)
6. Masukkan 1/4 sk garam, 2 SB gula dan 1 helai daun pandan.
7. Masak dan kacau selalu hingga mendidih.
8. Tutup api dan sejukkan.

Masa makan tu tuangkan santan dan makan bersama mangga. Boleh juga tukar kepada durian.

Ehhh.. yummehhhh

No comments:

Post a Comment