Ini juadah berbuka puasa hari Selasa lepas, Vietnamese Spring Roll bersama Sos Hijau dan Sos Thai.
Nampak macam mudah, tapi kedengaran azan Maghrib masih menggulung 4 biji ni 😁
Saiz pun sudah tidak keruan hahahha
Asal bungkus dan gulung je lah
Bahan-bahan Vietnamese Spring Roll
- Rice paper
- Suhun celur
- Crab stick stim/rebus
- Udang stim/rebus
- Carrot mentah/stim/rebus
- Salad
Ibu buat 1/3 adunan dari resepi di bawah.
Sos Hijau
- -1 segenggam daun ketumbar bersama akarnya (cuci bersih)
- -12 biji cili padi hjiau atau mengikut pedas disukai (5 biji)
- -7 ulas bawang putih (3 ulas)
- -1 biji bawang besar (saiz kecil)
- -1 ketul kiub pati ayam (1 sudu kecil secukup rasa)
- – Gula kabung Thai secukup rasa (jika tiada boleh guna gula biasa)
- -1/2 biji limau nipis,perah ambil airnya ( 1 SB jus limau kasturi dalam botol)
- -2 sudu besar sos ikan atau sckup rasa (1 1/2 sudu keci)
- -3 sudu besar penuh mayonis (1 SB)
- -3 sudu makan susu pekat (1 SB)
- -3 bekas kecil yogurt asli (1 bekas)
- -Kisar semua bahan di atas hingga sebati.
- -Rasa sebelum hidang jika ada terkurang masam manis bolehlah tambah apa yang perlu. Sos ni mesti ada rasa pedas, berkrim, masam-masam manis.
Ibu tak berapa prefer sos ni sebab bagi ibu ia manis dan masin.
Mungkin kena tambahkan sedikit air panas.
Takpun buat from scratch.
Vietnamese spring roll Ini fav saya sbnrnya. Cuma tuh laah, buat sendiri macam malas sangat 😅. Selalunya beli. Padahal tak susah mana kan.
ReplyDeleteTapi ntahlah kalo bab menggulung ini 😅.
Cuma kalo saus nya saya memang jarang pakai kak. Krn tak suka daun ketumbar. Menyengat sangat. Kecuali bisa minta jangan dikasih daun ketumbar 😅
Akak pun baru suka daun ketumbar. Dulu langsung tak suka sebab baunya seperti songklong/kelkatu bagi akak 😅
Deletenampak senang tu...dan sedap of course, SA pemalas kalau bab ni...better beli je yang dah siap
ReplyDeleteGatal tangan nak buat bila dah tau cara buat sos hijau tu.
DeleteAda.satu hari bawak ni je untuk potluck buka puasa rumah mak.