Pages

Monday, June 16, 2025

Mee Goreng Daging Style Suria Amanda

Akhirnya petang tadi dapat juga masak mee goreng daging. Mana boleh tahan bila Suria Amanda asyik up je😁. Kebetulan kat rumah masih ada daging korban dan hari ni puasa, tahap inginnya tu tak boleh ditahanπŸ˜…

Ibu minta Kak Widad prep bahan dulu, balik kerja ibu beli mee kuning, pak choy dan taugeh. Siap masak ngam² masuk waktu Maghrib.

Resepi mee goreng daging style SA ambil di sini.

Resepi Mee Goreng Daging Style SA

Bahan-bahan:
1 bungkus mi kuning
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
200 gm daging- hiris nipis
2 pokok sawi bok choy
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil secukup rasa
1 sudu besar serbuk lada sudah
1/2 cawan air
Minyak untuk menumis

Cara memasak:
Panaskan minyak tumiskan bawang putih bawang kecil yang ditumbuk hingga wangi.
Masukkan cili kisar, masak hingga garing dan masukkan daging. Masuk sedikit air dan biarkan daging empuk.
Masukkan sos cili, sos tiram, kicap pekat, serbuk lada sulah, secukup rasa, gula dan sedikit saja garam. Biarkan mereneh sebentar.
Masukkan mi yang sudah dibasuh dan ditos, bok choy dan last nanti masuk tauge.
Gaul rata dan masak hingga nampak mi lembut.
Tutup api...sedia dihidang

Nota : Gula ibu letak 1 SB rata dan garam tak letak sebab guna lada putih Ajishio. Lada ni dah ada tambahan garam. Fishball tu Kak Widad dah potong jadj ibu masukkan je. Balik baca resepi rupanya bok choy tapi yang ada pak choy... halal je lahπŸ˜….

Pak Choy vs Bok Choy
Also known as Pac Choi, this type of Chinese cabbage is a member of the brassica family. The names Pak Choy and Bok Choy are often used interchangeably, but there is a difference, and it's all in the stem. Bok Choy has a white stem, whereas Pak Choy has a green stem.

Alhamdulillah sedap. 
Ayah dan Kak Widad cakap pun sedap.
Approved.
wahhhh... hati ibu berbunga² 🌹🌹🌻🌻

Kelainan resepi ni sebab ada lada putih, itu yang membangkitkan rasa. Ayah pesan lain kali guna resepi ni. 
ai ai sir 🫑

Terima kasih SA share resepiπŸ₯°

29 comments:

  1. Memang nampak sedap
    Selamat menjamu selera

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap wak.. approved.
      Boleh mintak wak wedok gorengkan 😁

      Delete
  2. Replies
    1. hehe... kat kedai pun kadang susah nak jumpa yang menepati selera kita. Kalau buat sendiri, sedap ke tak kena telan juga.

      Delete
  3. waaahhhhh mee goreng style basah-basah mcm SA ye? sedapnyaa!

    ReplyDelete
  4. Wahh.. sy pun ada mee kuning homemade kat rumah, peserta kursus bagi hari tu x terbuat lagi.. sy pun br jumpa ajishio ni... senang kan x payah letak garam, sedap nmpk mee goreng tu, mcm basah² sikit... add on telur mata lg tu.. perghh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah.. buat basah-basah lepas tu kena makan cepat-cepat kalau tak dia cepat kering.
      Telur mata cair... perghhhh
      Ni tak yah telur mata, dah lambat... lapar 😁

      Delete
  5. Ok nak try juga tp masa masukkan sos tu kene sorok dari husband ahaksss sbb dia tak suka. Kita ejaslah kan jgn sampai terbit rasa sos tu sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa.... sos tu tak terasa pun ammi sebab letak pun 1 sudu je. Tapi kalau husband ammi memang particular boleh kurangkan kot.

      Delete
  6. potong plak cili apai taburkan...perah limau kasturi perghhhhh.......hahaha...yeay akak dah cuba...approved by Ayah and Kak Widad...berbunga- bunga hati kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni akak tak potong cili sebab pedas dia just nice. Potongkan juga limau nipis dan bawang goreng.
      Tak rugi mencuba sebab memang sedap... boleh jadi keeper recipe ni.

      Delete
  7. Nampak pun tau sedap kan 😁
    La ingat sama pak choi dgn bok choi ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh try PH.. approved ni hahhaha
      Samalah.. selalu sebut pak choy je.. takpun sawi.

      Delete
  8. Duh lihat foto mie goreng daging ini jadi tertarik juga makan mie goreng, Mbak.
    Di rumah rupanya gak ada bahan, nanti malam saja deh beli di tukang mie goreng.

    Salam,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh minta ambu masak lain kali pak.
      Tapi yang senang beli saja ya πŸ˜…

      Delete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. Alhamdulillah.. semua berselera makan. Sebungkus 3 orang makan.

      Delete
  11. Sana sini saya nampak mi goreng daging. Masing-masing buat rencah daging korban. Menyelerakan betul. Kita pulak teringin mi goreng daging. hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah boleh pi cari bahan Fizah... kena try juga πŸ˜…

      Delete
  12. nampak sedapppppp. kena cari mee dan tauge. daging ada. nak buat juga la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena buat Ummi Aish.. mana boleh tengok orang up MGD je πŸ˜… Asyik terliur nengok hehe..

      Delete
  13. Nampak sedapnya Mee Goreng ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. sedap.. sedap.. ni kalau Mulan masak sap.sap soi je πŸ˜…

      Delete
  14. tengok nama dengan gambar pun dah rasa sedap.. apatah lagi dengan daging... pergh... daging korban hari tu ada lagi, boleh buat nih.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena buat cepat-cepat tu sementara masih teringin πŸ˜…

      Delete
  15. Suka mee goreng basah2 camni! Yumzzz

    ReplyDelete
  16. Masak sendiri memang best. πŸ‘

    ReplyDelete