Akhirnya petang tadi dapat juga masak mee goreng daging. Mana boleh tahan bila Suria Amanda asyik up jeπ. Kebetulan kat rumah masih ada daging korban dan hari ni puasa, tahap inginnya tu tak boleh ditahanπ
Ibu minta Kak Widad prep bahan dulu, balik kerja ibu beli mee kuning, pak choy dan taugeh. Siap masak ngam² masuk waktu Maghrib.
Resepi mee goreng daging style SA ambil di sini.
Bahan-bahan:
1 bungkus mi kuning
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
200 gm daging- hiris nipis
2 pokok sawi bok choy
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil secukup rasa
1 sudu besar serbuk lada sudah
1/2 cawan air
Minyak untuk menumis
1 bungkus mi kuning
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
200 gm daging- hiris nipis
2 pokok sawi bok choy
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil secukup rasa
1 sudu besar serbuk lada sudah
1/2 cawan air
Minyak untuk menumis
Cara memasak:
Panaskan minyak tumiskan bawang putih bawang kecil yang ditumbuk hingga wangi.
Masukkan cili kisar, masak hingga garing dan masukkan daging. Masuk sedikit air dan biarkan daging empuk.
Masukkan sos cili, sos tiram, kicap pekat, serbuk lada sulah, secukup rasa, gula dan sedikit saja garam. Biarkan mereneh sebentar.
Masukkan mi yang sudah dibasuh dan ditos, bok choy dan last nanti masuk tauge.
Gaul rata dan masak hingga nampak mi lembut.
Tutup api...sedia dihidang
Panaskan minyak tumiskan bawang putih bawang kecil yang ditumbuk hingga wangi.
Masukkan cili kisar, masak hingga garing dan masukkan daging. Masuk sedikit air dan biarkan daging empuk.
Masukkan sos cili, sos tiram, kicap pekat, serbuk lada sulah, secukup rasa, gula dan sedikit saja garam. Biarkan mereneh sebentar.
Masukkan mi yang sudah dibasuh dan ditos, bok choy dan last nanti masuk tauge.
Gaul rata dan masak hingga nampak mi lembut.
Tutup api...sedia dihidang
Nota : Gula ibu letak 1 SB rata dan garam tak letak sebab guna lada putih Ajishio. Lada ni dah ada tambahan garam. Fishball tu Kak Widad dah potong jadj ibu masukkan je. Balik baca resepi rupanya bok choy tapi yang ada pak choy... halal je lahπ
.
Pak Choy vs Bok Choy
Also known as Pac Choi, this type of Chinese cabbage is a member of the brassica family. The names Pak Choy and Bok Choy are often used interchangeably, but there is a difference, and it's all in the stem. Bok Choy has a white stem, whereas Pak Choy has a green stem.
Ayah dan Kak Widad cakap pun sedap.
Approved.
wahhhh... hati ibu berbunga² πΉπΉπ»π»
Kelainan resepi ni sebab ada lada putih, itu yang membangkitkan rasa. Ayah pesan lain kali guna resepi ni.
ai ai sir π«‘
Terima kasih SA share resepiπ₯°
Memang nampak sedap
ReplyDeleteSelamat menjamu selera
Sedap wak.. approved.
DeleteBoleh mintak wak wedok gorengkan π
Macam mi goreng kat kedai dah ni.
ReplyDeletehehe... kat kedai pun kadang susah nak jumpa yang menepati selera kita. Kalau buat sendiri, sedap ke tak kena telan juga.
Deletewaaahhhhh mee goreng style basah-basah mcm SA ye? sedapnyaa!
ReplyDeletesedap... sedap.. boleh try resepi ni Ana.
DeleteWahh.. sy pun ada mee kuning homemade kat rumah, peserta kursus bagi hari tu x terbuat lagi.. sy pun br jumpa ajishio ni... senang kan x payah letak garam, sedap nmpk mee goreng tu, mcm basah² sikit... add on telur mata lg tu.. perghh
ReplyDeleteAah.. buat basah-basah lepas tu kena makan cepat-cepat kalau tak dia cepat kering.
DeleteTelur mata cair... perghhhh
Ni tak yah telur mata, dah lambat... lapar π
Ok nak try juga tp masa masukkan sos tu kene sorok dari husband ahaksss sbb dia tak suka. Kita ejaslah kan jgn sampai terbit rasa sos tu sgt
ReplyDeletehaaa.... sos tu tak terasa pun ammi sebab letak pun 1 sudu je. Tapi kalau husband ammi memang particular boleh kurangkan kot.
Deletepotong plak cili apai taburkan...perah limau kasturi perghhhhh.......hahaha...yeay akak dah cuba...approved by Ayah and Kak Widad...berbunga- bunga hati kan....
ReplyDeleteNi akak tak potong cili sebab pedas dia just nice. Potongkan juga limau nipis dan bawang goreng.
DeleteTak rugi mencuba sebab memang sedap... boleh jadi keeper recipe ni.
Nampak pun tau sedap kan π
ReplyDeleteLa ingat sama pak choi dgn bok choi ...
Boleh try PH.. approved ni hahhaha
DeleteSamalah.. selalu sebut pak choy je.. takpun sawi.
Duh lihat foto mie goreng daging ini jadi tertarik juga makan mie goreng, Mbak.
ReplyDeleteDi rumah rupanya gak ada bahan, nanti malam saja deh beli di tukang mie goreng.
Salam,
Boleh minta ambu masak lain kali pak.
DeleteTapi yang senang beli saja ya π
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteMenyelerakan nampaknya.....
ReplyDeleteAlhamdulillah.. semua berselera makan. Sebungkus 3 orang makan.
DeleteSana sini saya nampak mi goreng daging. Masing-masing buat rencah daging korban. Menyelerakan betul. Kita pulak teringin mi goreng daging. hihi...
ReplyDeleteDah boleh pi cari bahan Fizah... kena try juga π
Deletenampak sedapppppp. kena cari mee dan tauge. daging ada. nak buat juga la
ReplyDeleteKena buat Ummi Aish.. mana boleh tengok orang up MGD je π Asyik terliur nengok hehe..
DeleteNampak sedapnya Mee Goreng ni
ReplyDeleteAlhamdulillah.. sedap.. sedap.. ni kalau Mulan masak sap.sap soi je π
Deletetengok nama dengan gambar pun dah rasa sedap.. apatah lagi dengan daging... pergh... daging korban hari tu ada lagi, boleh buat nih.. hehehe
ReplyDeleteKena buat cepat-cepat tu sementara masih teringin π
DeleteSuka mee goreng basah2 camni! Yumzzz
ReplyDeleteMi basah ni dah siap masak kena makan terus Maz π kalau tidak jadi kembang.
DeleteMasak sendiri memang best. π
ReplyDeleteBetul²..... lagi² kalau resepi menepati selera. Sekali masak terus sekali hadap.
Delete