Pages

Saturday, October 19, 2024

Lauk Fresh Hari Ni

Hari ni late lunch sekaligus dinner awal. Ibu masak pun lepas Asar. Tadi lepas buat kerja rumah buat kerja ofis pula. Buatlah mana yang patut.

Masak hidupan laut yang dibeli pagi tadi. 

Masak lemak cili api siput sedut + pucuk paku.

Dapatlah 1 mangkuk besar & 1 mangkuk kecil.

Satu mangkuk besar ni Kawi habiskan. Haaa.. eloklah tu... karang sapa pulak yang nak menyedutnya. ibu makan 3-4 biji je dah cukup. Ayah memang tak makan, ambik sayur je.


Ikan merah goreng.

Kerang ibu rebus je bubuh bawang merah, bawang putih, halia,daun kunyit dan garam sket. Kuah ibu tak ambik masuk dalam mangkuk.

Puas makan kerang besar² dan fresh ni. Terasa lembut je isinya.


 

10 comments:

  1. Sedap sangat ni!
    Rasa nak terbang balik ke Jeram.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untong Kak Amie dari kecik dah makan seafood fresh hasil dari Jeram.

      Delete
  2. Aduhhhh..dah sebulan lebih ngidam kerang fresh mcm ni..payah dpt..ada pun kena scam isi kerang kecut...terliur dah SA..nasib x ngandung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena cari kat pasar pagi ni.
      Kadang kalau beli yang dah masak ada gak yang kecut.

      Delete
  3. Siput sedut tu tak pernah pula masak sendiri sebab tak reti nak membersihkan siputnya. Kalau makan memang sedap la. Selalunya beli je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pertama kali masak ni google resepi terutama tang nak bersihkan. Akk rendam dengan garam memang keluar selut2 tu.

      Delete
  4. hahaha silap bukan entry ni tgh malam.. lapar pulak dibuat nya hahahah :D siput sedut masak lemak campur pucuk paku tu one of favorite tu huhuu :D

    ReplyDelete
  5. Rasa macam nak ke Medan, makan gulai pakis 😭😭😍. Dah lamaaa sangat tak makan itu

    ReplyDelete
    Replies
    1. maaakkkkk... jauh betul kena sampai.ke Medan tu Fanny nak makan gulai pakisπŸ˜πŸ˜…

      Delete