Lepas beli barang sikit kat Meru, kat trafik light menghala ke rumah ibu beritahu Kawi jomlah ke Pantai Remis. Saje nak tengok kot-kot ada kerang. Kak Widad setuju je sebab ibu kan dah isikan petrol penuh kereta dia.
Sampai-sampai Pantai Remis ambil gambar pantai dulu. Air surut sekarang ni jadi nampak lumpur je lah selepas benteng.
Jomlah tengok-tengok apa yang boleh dibeli. Kak Widad pesan tak payah beli banyak-banyak sebab kat rumah ada lagi lauk. Nak habiskan dulu. Ok lah.. ibu beli sikit-sikit.
Pucuk paku ni Kawi request masak lemak cili api.
Pucuk paku ni Kawi request masak lemak cili api.
Ada daun meranti tapi ibu tak beli, nanti ibu sorang je makan.
Ibu beli 1/2 kilo je, minta peniaga buang ekor (tak tau betul ke tidak ayat ni 😅) terus, caj RM2.
Ini pertama kali ibu beli yang masih hidup. Biasa anak-anak makan kat kedai. Ibu kurang minat sebab bila disedut kurang menjadi.
Ibu suka tempe balut daun atau kertas bungkus makanan tu. Tekstur kurang padat berbanding dibungkus dalam plastik. Jadi isi tempe lebih lembut.
Ada gerai buah-buahan, tapi ibu tak beli kat sini. Beli kat jalan keluar.
Kat jalan area rumah ada yang masih jual RM4.50
Padahal kat rumah pun ada pokok sendiri tapi takde siapa nak petik 😖
Pasar kat Pantai Remis ni buka hari Sabtu dan Ahad sahaja. Hari biasa tak ramai peniaga dalam 2-3 orang je.
Rupanya walau dah dipotong ekor masih boleh menjalar lagi.
eeeiii... ibu geli kalau dia gerak-gerak camni.
Tutup dulu.
Sabar je lah.. nanti petang sikit baru masak.
Boleh tahan harga siput sedut RM20.00 sudah.
ReplyDeleteLagi mahal dari kerang 😅
DeleteKat Seremban siput sedut cecah RM26 sekilo ye...kadang lelap mata je la beli..kerang tu..segar betul..hidup2 lagi ye...
ReplyDeletemakkkkkaihhh... ada lagi mahal rupanya.
Deletekan... pejam je lah beli, mujur bukan tiap2 hari beli.
Seram siput tu masih hidup. Hehe...boleh memanjat tinggi lagi tu kalau biar terbuka.
ReplyDeleteItu lah... pernah baca ada yang panjat dinding.. ngeri betul lah.
DeleteSayuran dan ikan-ikan laut yang dijual segar-segar ya Mbak.
ReplyDeleteAduh itu siput masih bergerak saja padahal sudah dipotong ekornya...
Salam,
Hahahahahah saya pun geliiiiu kalo dia masih bergerak 🤣🤣🤣. Tapi sukaaa masakan siput ini.
ReplyDeleteYa Allah terliur bayangkan gulai daun pakis seperti yg sering dibuat mama. Sayangnya di jakarta macam rare sangat daun pakis itu. banyak di sumatera.