Hari ni nak kongsikan resepi masakan lemak cili api style Negeri Sembilan yang dipelajari dari seorang unimate, Puan Hanis.. Biasa tumis bahan tumisan tapi yang ini tak perlu tumis. Tiada gula juga dimasukkan sebagai penambah rasa. Tetapi rasa tetap sedap. Masakan Nampak pucat tetapi sebenarnya kuning dah cantik. Faktor cahaya dari hp cap ayam hehe...
Bahan2
1. 1/2 ekor ayam dipotong kecil
2. Cili padi hijau (ikut suka kepedasan)
3. 1/2 - 1 ibu jari kunyit hidup
4. 2 batang serai (dititik)
5. Kentang (kentang habis gantikan bendi)
6. Santan
7. Garam
Cara2
1. Blendkan cili padi dan kunyit hidup.
2. Masukkan ayam, cili yang sudah diblend dengan kunyit hidup, serai dan kentang dalam periuk.
3. Masak atas api perlahan untuk kecutkan ayam.
4. Agak2 separuh masak, masukkan santan dan masak hingga ayam masak. (yang ni baru masukkan bendi)
5. Perasakan dengan garam dan angkat, sedia dihidang.
Masakan yang ringkas tetapi sedap.
Lepas ni masak style macam ni.
No comments:
Post a Comment