Pages

Tuesday, February 4, 2020

Telur Rebus Air Asam

Resepi ni tengah viral di Masak Apa Hari Ini (MAHN).
Pernah buat sebab nak makan dengan daging bakar. Air asam ni popular di utara tapi bubuh telur ni baru tau.

Kita try since nak buat udang sambal tapi udang habis plak kat kedai hari ni.

Resepi seperti di bawah.
Boleh adjust kepedasan ikut citarasa masing-masing.
Nak lebih umpphhh boleh bubuh sedikit kerisik.
Telur tu pulak biar lembik2 sikit.

Cara rebus telur untuk dapat tekstur yang lembut :
1. Basuh dan masukkan dalam periuk air lebih dari paras telur.
2. Buka api paling besar dan masak 7 minit.
3. Bila dah cukup masa alirkan atau rendam dalam air untuk hentikan proses masak.
4. Dah sejuk boleh buka kulit telur.


* ibu suka blend sekali separuh bawang dan tomato untuk dapatkan tekstur kuah yang pekat.

Wafi dan ayah kata sedap.
Alhamdulillah.
Next time boleh buat lagi.

No comments:

Post a Comment