Pages

Thursday, May 1, 2025

Makan Di Mee Bandung Abu Bakar Hanipah

Dari rumah Cik Fatin terus cari Mee Bandung Muar Abu Bakar Hanipah. Dah beberapa kali makan sini sebelum ni. Paling teringat masa datang dengan arwah atuk. Atuk cukup suka.. sedap katanya.

Bersama owner. Masa kami sampai jam 11.30 am jadi tak ramai pelanggan lagi. Bolehlah ayah bergambar. 
Umur owner 75 tahun dan sudah berniaga 50 tahun.
Fuĥh..

Gerai Mee Bandung ni dalam kedai kopitiam Wah San.

Mee Bandung Muar.
Ibu suka teksturnya.
Ada udang, daging dan sotong kembang yang dipotong kecil².
Ibu rasa udang geragau.. kuat dan unik rasanya.

Penuh gambar orang² ternama.
Ibu tak tau apa function sos cili tu. Pada ibu dan cukup... mungkin kalau nak pedas.

Sate ayam dan daging.
Rasa cam kat Johor je makan sate waktu siang😁

Ada someone datang ke meja tanya nak tak tapai.. 1 tangkai ada 3 keping berharga RM2.50 Ibu ambil 2 tangkai. Ibu sorang je makan, Kakwi rasa sikit je. 1 tangkai bawa balik nak makan sejuk².
Sedap. Manis.

Ibu tanya kat semua.. ini daun apa?

Ayah : Daun rambutan.
Abang Imi : Daun kesum
hahaahha... parah
Kak Widad : Daun tapai (konfiden jawab)

Teruk betullah korang ni.. memanglah tak suka tapai tapi takkanlah tak pernah jumpa kat medsos atau kat mana².

Kat pondok depan toilet exit Pagoh ada uncle jual bendi. Nampak fresh dan muda. Ibu ambil sebungkus RM10. Ada juga dibungkus RM5. Teringat kalau celur makan dengan sambal belacan mesti sedap. Beli juga manggis dan jambu batu. Semua segar² lagi.

Beli opak ni kat RnR Ayer Keroh buat kudap² dalam kereta. Bami dah tersuka pula. 

Alhamdulillah sampai rumah jam 5 pm. Disebabkan ibu dah puas tidur dalam kereta, jadi terus cuci kain dan masak untuk dinner.
Yang utama, dapatlah makan bendi celur🥰

8 comments:

  1. Sedapnya mi bandung Muar. Beberapa tahun lepas hantar anak buah belajar kat IKBN sempat la singgah Muar makan mi bandung.

    ReplyDelete
  2. Untung dapat makan mi bandung orang lama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Muar je dapat makan yang style gitu.. kat tempat sendiri pakai sos 😅

      Delete
  3. Tapai tu daun pokok getah kalau x salah...SA kalau balik JB mesti singgah Muar makan mee bandung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul.. tapai daun getah.
      Nanti SA review gerai yang mana.. kami tau yang ni je. Nak rasa juga mi bandung muar yang lain.

      Delete
  4. Mee bandung nya kuah kental dan pekat ya kak. Macam kuah laksa Johor.

    Penasaran rasanyaaa 😍😍.

    Hahahahah pandaaai mereka jawab nama daunnya yaa 🤣🤣. Saya pun tak terlalu tahu nama2 daun. Tp biasanya kalo tapai begitu, di sini bungkus pakai daun jati atau daun pisang. Kalo Nemu yg pakai daun jati memang sukaaa lah, sebab dah rare

    ReplyDelete
  5. Terus terang saya penasaran dengan mie Bandung ini Mbak?
    Bagaimana sampai diberi nama mie Bandung? Apakah berasal dari kota Bandung. Oh iya, Bandung itu nama ibu kota provinsi Jawa Barat.

    Coba saya googling penasaran dengan racikan mie Bandung ini.

    Salam,

    ReplyDelete