Pages

Tuesday, February 3, 2015

Kerepek Ngarku (Arrowhead)


Kentang Ngarku (Arrowhead) biasanya dijual bila ada perayaan Tahun Baru China.
Kalau tak silap import dari China.
Bulan2 lain tak tau lah nape takde. Ekslusif untuk raya cina gamaknya.
Jadi kalau nak merasa memang setahun sekali lah.. tak tau lah kot ada jual di tempat lain sepanjang tahun.
Biasanya ada dijual di hypermarket seperti Giant, Tesco, Aeon, Econsave dsb.
Harga tak menentu. Ikut tempat.
Macam yang ibu beli semalam di Aeon sekilo RM2.80
Ada member cakap ada hypermarket yang jual below 2 ringgit.
Ada member chinese cakap boleh di masak sup. Tapi tak pernah cuba plak.

Rasa kerepek ngarku ni lemak2 manis gitu.
Makan sekali pasti nak lagi.. dan lagi... huhuhu...

Cara nak buat pun sama macam kita buat kerepek pisang, ubi, kentang dsb.
Kupaskan kulit kentang ngarku.
Basuh dan toskan.
Panaskan minyak yang banyak dalam kuali.
Bila minyak dah betul2 panas, sagat direct ngarku ni ke dalam kuali.
Agak2 dah penuh, masukkan air garam secukup rasa ke dalam gorengan tadi.
Akan berdesing bunyi minyak tu.
Balik2 kan ngarku dan goreng hingga kekuningan.
Angkat dan toskan. Boleh juga guna kertas dapur.

Dah suam/sejuk barulah masukkan ke dalam bekas kedap udara.

Ibu beli semalam dalam sekilo lebih, goreng sejam lebih.
Goreng pun tak abis penat, tinggal separuh balang anak2 & ayah mengunyah.

Huhu.. macam nak mintak nenek goreng jer..
Tapi sebab stok tak banyak tu yang goreng sendiri.
Selalu nenek lah yang jadi mangsa huhuhu...

No comments:

Post a Comment