Baby makan makanan pejal di usia 6 bulan.
Ada beberapa cara utk buat bubur baby.
Cara wat bubur pertama (ni masa mula2)
- Basuh beras n toskan. Bila dah kering air tu goreng beras tanpa minyak hingga ala2 kering gitu bukan sampai kuning @ hingga ada bau hangit
- Pastu bila dah agak2 sejuk blend beras tadi guna blender kering. Simpan dlm bekas kedap udara.
- Bila nak guna, jerang air dlm periuk n bila dah gelegak masukkan lerr barang sesudu dua beras tadi & masak dlm ½ jam @ bila bubur dah benar2 masak.
- Kemudian angkat & toskan (ni bila mula2/awal2 nak kenalkan baby makanan pejal & kena pastikan ia betul2 halus jadi baby taklerr rasa pelik.. yerlah… dah selalu minum susu tetiba ada plak menda lain masuk tekak dia hehehe…)
Bila nak kenalkan sayur2-an pada baby elok wat satu2 jadi baby ni boleh rasa tekstur sayur2 tu takdeler campur aduk. Sayur2 yang sesuai untuk baby
Sampai baby wafi 10 bulan ni, sayur2 ni jerr yg baby makan.
Umur 7 bulan baru ibu kenalkan ikan bilis.. itu pun ikan bilis terpilih kunun2 yg mahal gitu..ibu masak sekali ngan bubur.
Cara wat bubur ke-2 (ni yg paling senang)
Masak beras mcm masak nasi tapi lebihkan air…. Bila dah lembut n masukkan sayur n ikan bilis angkat n blend plak.. waktu ni dah tak perlu toskan sbb baby dah besar sket.
Cara wat bubur ke-3 (ni bila dah tumbuh gigi barang sebatang dua)
Sama gak mcm cara ke-2 tapi yg ni masak agak lama gak dekat 2 jam tapi guna rice cooker jerr… mmg lembut n takyah blend sbb nak bagi wafi guna geraham dia utk kunyah2.. tapi kena pastikan sayur tu potong kecik2.. utk carrot & kentang guna sagat jerr lagi senang…Skrg ni ibu dah kenalkan ikan (yg mahal tau sbb takde tulang byk cthnya ikan tenggiri). Ayam hari tu dah bagi sket tapi mcm tak serasi sbb wafi mcm tergaru2 jerr… ok.. ibu lupakan dulu ayam..tapi tak taulerr ayam penyebab gatal2 kat muka dia ke tak…
Alhamdulillah…. Baby wafi makan bubur yg ibu wat sendiri.. sangat puas… tak kisah ibu kena bangun kol 5.00 pagi semata2 nak masak bubur (dlm rice cooker)… eh..eh… pastu tidur balik.. azan baru bangun hehehe…
No comments:
Post a Comment