Inilah biskut yang pertama setelah mungkin 30 tahun ibu tak buat adunan biskut.
Sebenarnya ibu sangat fobia dan marah bila orang soh buat biskut.
yelah ... dulu masa ibu sekolah rendah pernah cuba buat biskut coklat kalau tak silap.
Ambil resepi dari buku.
Nyah ko.... masa dibakar tu keluar buih2... bau bolah tahan sedap.
Bila dah sejuk nak makan, keras macam batu. Campak kasi ayam makan.
Ayam pun jilat jer larikan diri.
Lepas tu ibu langsung tak pernah teringin nak buat biskut lagi.
Sampai sekarang ibu masih ingat yang biskut tu guna 6 biji telur.
Bila pikir2 macam nak buat kek ko!
Sebab bila ibu tengok2 resepi2 buat biskut cam guna sebiji telur jer..
Hurrmmmm... nasib lah ko biskut.
Tapi sejak rajin belek3 blog masakan, tetiba hati ni terdetik nak buat.
Cari mana yang senang dan teringin nak makan.
Maka jadilah biskut dahlia ni.
Biskut orang lama... masa kecik2 suka makan.
Bakar pulak waktu malam minggu lepas sebab ibu takleh solat masa tu
Buat setengah adunan jer sebab takut pisang berbuah dua kali.
Adunan bakar pertama ala geseng sket sebab masih tak pandai kontrol oven.
Maklumlerr oven baru hehehe...
Dapatlah 70 biji dan Bami, Kawi, Wafi juga ayah dah makan.
Yang tinggal tak sampai setengah balang , lebih separuh dah masuk perut.
Takpelah... yang penting anak2 suka.
Nak ulang ermmm.. tak taulah..
Kami sekeluarga suka biskut ni. Nak buat pun senang. Tapi tahun ni saya tak buat sebab masih berpantang tapi si kembar pandai2 order dgn ustazah dorang.
ReplyDelete