Pages

Sunday, January 11, 2015

Perencah masakan

Dah beberapa bulan ibu gunakan teknik "nak senang, cepat, jimat dan sedap" untuk memasak sayur & lauk.
Tak perlulah nak memotong bawang, cili bagai pepagi since pagi2 kena masak untuk anak2 yang bersekolah pagi dan petang.
Juga untuk kegunaan menyediakan dinner untuk keluarga.

Gabungan cili besar, bawang merah (besar), bawang putih, belacan, garam & gula.
Alaa...macam nak buat sambal belacan tu.
Gorengkan semua dengan minyak secukupnya hingga layu.
Sejukkan seketika dan blend.
Boleh juga kalau nak bubuh air asam jawa tapi ibu tak masukkan sekali.
Cuma kalau nak makan sambal belacan baru bubuh sket.


Ni lah kejadiannya...
Boleh juga untuk menggoreng kuetiow, mee dan bihun..
Kalau nak bagi kaler bubuh lar cili giling, kicap dan apa2 yang sekutu dengannya.
Lauk2 paprik, sayur, ikan/ayam sambal pun senang.

Dalam bekas plastik tu boleh tahan seminggu lebih @ berapa kerap rajin memasak hihi...
Ibu selalu beli cili2 yang harga dia dah mark down dengan erti kata lain cili tu dan layu sket... tak tegang macam cucuk botox tu... tapi masih elok.
Beli lah dalam 3-4 bungkus dengan harga RM1.50-RM2.00 jer sebungkus.





No comments:

Post a Comment