Pages

Saturday, February 14, 2015

Puding Sagu


Tak pernah seumur hidup buat dessert sagu ni, sebab masa kecik pun macam tak pernah nampak nenek buat.
Bila ada kawan post gambar dessert ni macam nak cuba je. Makan memang biasa makan.. tapi tak pernah terpikir pun nak buat.

Bahan2
Secawan sagu putih (kalau yang ada kaler samada pink atau hijau tu, bila dah masak ada bau something)
1 liter air
2 helai daun pandan
Pewarna makanan

Cara2
Rendam sagu 30 minit
Toskan dan masukkan dalam  1 liter air + daun pandan yang sudah menggelegak.
Masak sehingga sagu jernih.
Bila masak, biarkan seketika.
Toskan dan lalukan dibawah air paip.
Masukkan beberapa titik pewarna sambil kacau2 dengan garpu.
Masukkan ke dalam acuan kegemaran atau dalam bekas yang sesuai.

Bahan manisan
1 cawan Gula melaka/merah
1/2 cawan gula putih
2 cawan air
2 helai daun pandan

Cara2
Rebuskan semua bahan2 sehingga mendidih dan pekat sedikit
Toskan dan biarkan sejuk

Bila nak makan, sendukkan sagu yang dah sejuk, masukkan susu cair dan gula merah tadi.
Ikut lah suka banyak mana nak letak.
Sagu tu kalau sejuk lagi sedap... nyaman jer dalam tekak.

2 comments:

  1. sedappppp sangat , walaupun kena korban sikit diet atkin kita ...hehehehe

    ReplyDelete