Pages

Tuesday, September 26, 2017

Kek Pisang yang mudah, lembut dan sedap


Kek pisang ni versi kukus sebab malas nak panaskan oven hehe..
Since ada pisang bawa balik dari rumah nenek dan anak2 pun takmau makan pisang macam tu je... kita buatkan je lah kek. Ingatkan nak buat jemput pisang untuk sarapan... malas lah pulak nak menggoreng2 pepagi.



Kek Pisang


Bahan A
1. 7-8 biji pisang masak (guna pisang lemak manis)
2. 1 cawan gula perang (kurangkan sket bila guna gula kastor)
3. 3 biji telur
4. 1 cawan minyak sayuran/masak
5. sedikit garam halus
6. 1 penutup esen vanilla (guna 3/4 penutup)


* Blend kan bahan A di atas.. biar sebati.. dalam 3-4 minit. Tuangkan dalam bekas.


Bahan B
1. 2 cawan tepung gandum
2. 1 sk baking powder
3. 1 sk soda bikarbonat


* Ayakkan bahan B


Bahan B disatukan dalam bahan A secara kaup balik jer. Masukkan dalam Loyang yang telah dioles dengan minyak dan alas dengan baking paper.
Masukkan dalam periuk kukusan yang telah dipanaskan.
Kukus 45 minit dengan api besar.

Jam 10.30 malam masih berjaga sebab nak makan kek pisang.


Buat 2 hari berturut2 sebab anak2 kata sedap dan nak makan lagi.
Layan kan je lah since pisang pun berbaki untuk buat satu lagi.

Kali ke dua baru ada chance bawa ke ofis bagi kawan2 rasa pula hehe


No comments:

Post a Comment