Teringin sangat buat solok lada lepas makan kat rumah Cik Baya yang mok ngoh buat.
Kalau ada cili solok tu lagi sedap.. tapi mungkin kat Kelantan jer kot ada.
Puas lah makan bila buat banyak2 macam ni.
Yang seronok anak2 dan ayahnya pun suka.
15 biji cili besar (belah, buang biji, basuh, tos)
2 cawan kelapa parut yang putih muda (tumbuk sket)
3 ekor ikan sardin (direbus dan ambil isi dan tumbuk)
2 ekor ikan sardin mentah (ambil isi dan tumbuk)
3 ulas bawang merah (tumbuk)
1/2 inci halia (tumbuk)
Garam dan gula secukup rasa
Campurkan bahan2 di atas dan sumbat ke dalam cili ekmudian kukus selama 15 minit
Boleh juga dimasak dengan 1 cawan santan pekat sehingga santan kering.
No comments:
Post a Comment