Pages

Saturday, May 2, 2020

#day46/56 PKP : Murtabak ringkas

Teringin pula nak buat murtabak. Bulan puasa adalah inche jalan rebung beli itupun jauh di Puncak Alam sebab kebetulan ada urusan di sana.

Godek2 resepi bahan semua ada kecuali rempah kurma...ahhh...takpe... masak apa yang ada.


Resepi Murtabak

Bahan-bahan
1. 3 biji kentang (potong dadu)
2. 1 peket ayam/daging cincang
3. 1 biji bawang holand (potong dadu)
4. 4 ulas bawang putih (dicincang)
5. 2 SB rempah kari
6. 2 SB rempah kurma (takde stok tambah kari je)
7. Garam, gula dan serbuk secukup rasa
8. 4 biji telur
9. Kulit popiah (saiz sedang)

Cara-cara
1. Rebus kentang sehingga empuk.
2. Masukkan bawang putih.
3. Masukkan rempah kari dan kurma biar mendidih.
4. Masukkan ayam dan biar betul-betul masak.
5. Masukkan bawang holland separuh je dulu.
6. Perasakan garam, gula dan secukup rasa.
7. Masak hingga pekat dan bila dah ok sejukkan dulu.

8. Telur dikocok sikit dalam mangkuk.
9. Ambik mangkuk lain dan tuang setengah telur dan masukkan inti separuh dulu sebab nak test kepekatan campuran.
10. Masukkan bawang holland yang separuh tadi dan gaul rata.
11. Sudukan dalam 2 sudu inti dalam kulit popiah dan lipat menjadikan segi empat sama.
12. Panaskan kuali nonstick dan bubuh minyak sedikit.
13. Goreng hingga keperangan dan boleh angkat.


Adunan ini boleh dapat dalam 16 keping mini murtabak. Kids kata sedap hoyayy.. diorang makan macam tu je tapi ibu ayah makan dengan jeruk bawang, all times favourite.

Resepi jeruk bawang merah

Bahan-bahan
1. 2 biji bawang merah besar
2. Sirap rose F&N
3. Cuka
4. Garam dan gula
5. Air masak

Cara-cara
1. Campurkan semua bahan. Perasakan masam, masin dan manis
2. Perap dalam 1 jam bagi semua bahan meresap.

Resepi ni agak2 je. Kalau takde sirap F&N apa2 brand pun boleh. Kalau ada ibu sirap just lebihkan gula.






No comments:

Post a Comment