Wahhh.... cubaan pertama yang tidak menghampakan.
Ni lauk untuk berbuka.
Pantang nampak resepi yg 'macam' sedap, simple & 'rasa2' boleh buat...
Gigih mencuba ..
Resepi
Ayam potong kecik2 sket (perap dengan Halia + bawang putih + serbuk kari + tepung gandum + garam)
Butter
Susu Cair (anggaran 1 cawan)
Daun Kari
Bawang Besar (cincang)
Bawang putih (cincang)
Cili Padi (hiris)
Tepung jagung (pilihan)
Minyak Masak
Cara-cara:
1. Goreng perapan ayam & asingkan.
2. Letak sikit minyak. Tumis butter sampai cair & naik wangi.
3. Masukkan bawang besar & putih yang dicincang dan hirisan cili padi.
3. Dah wangi masukkan daun kari dan kacau sampai naik bau.
4. Masukkan susu cair, kacau pelan2 sampai kuah nampak cantik.
5. Kacau-kacau + garam, kalau nak likat tambah sket bancuhan tepung jagung.
6. Masukkan ayam yang telah digoreng.
7. Kacau rata & boleh hidangkan.
Untuk berbuka sesuai tapi kalau untuk bersahur susah sket masuk tekak kot sebab creamy.
No comments:
Post a Comment