Pelbagai cara ibu-ibu menyimpan makanan sejuk beku dalam peti sejuk.
Macam ikan, sotong, udang, ayam dsb.
Ada yang susun2 cantik dalam 'tupperware'.
Ada yang main campak2 jerr dalam 'tipuware' ekeke..
Ibu plak kalau beli ikan kat pasar @ supermarket biasanya kira siap2 bukan pakai ambik n timbang.
Contohnyerr ikan kembung 8 ekor.
Jadi bila balik, lepas siang dan bersihkan, ibu akan simpan dalam plastik putih asing2. Setiap satu plastik ada 4 ekor. Jadinyer adalah 2 plastik.
Kalau ayam pun sama, masukkan satu plastic untuk sekali masak. Kalau 1 ekor ayam tu boleh lerr masak 3-4 kali, mean ada 4 plastik.
Senang, supaya bila nak masak, keluarkan mana yang kita nak masak jerr.
Tidaklerr tiap kali nak masak kena defrost (rendam/microwave) semua sbb yang last mesti dah lembik sket akibat terendam beberapa kali.
Kalau agak2 nak masak lebih, defrost ler 1-2 bahagian.
Ibu simpan dalam plastik sebab bila masuk dalam bekas2 ambik ruang yang banyak pulak w/pun 2 door. errrr… peti sejuk kita kecik lah ayah.. J
No comments:
Post a Comment