Pages

Sunday, January 20, 2013

Cheese Tart

Dah beberapa hari teringin nak buat cheese tart ni. Jumaat semalam gigih ke bakeri kat Meru tu nak cari acuan tart juga cream cheese. Ambik dua set mould tart 5 cm dengan harga RM7.95 untuk 10 pcs setiap satu. Bila balik ofis,. rasa macam besar lah pulak mould tu. After ofis singgah balik bakeri tu dan tukar kepada saiz 4.5cm dengan harga RM6.95. Sebab tak boleh tukar cash, ambiklah sebotol esen vanila. Ingat nak tambah lagi tapi stok dah habis. Keciwaaaa...

Jumaat malam tu dalam pukul 10 mula menguli 2 adunan. Simpan dalam peti sejuk semalaman.
Pagi tadi plak ke Kedai 2 Ply kat sebelah Pasar Borong Klang nak beli lagi mould tu. Lebih murah lah... RM5.30 untuk 12 pcs. Beli 4 set. Oklah dah ada 68 pcs.

Macam-macam saiz ada kat Kedai 2 Ply nih... Macam2 nak  dibeli, tapi kena catu kemahuan tu hehe..

Balik dari membeli-belah dan berjalan2 kat Klang Parade, mulalah proses nak buat shell tu.
Sambil2 tu layan Ria, Nasi Kosong Ikan Kering lakonan Jehan Miskin... lawakkkkssss. 2 jam gaklah sebab buat pun santai2 jer hihi..

Bakar sekejap jer pun tapi tulah ada yang terlebih coklat walau dalam satu tray. Masih fail lah control oven baru tu.
Habis bakar 1 tray, lepak plak rumah nenek masi sebab nenek masi tak sihat. Mungkin puncanya buat terapi yang free tu.. tak rasi lahh.

Lepas isyak barulah proses letak filling dia dan juga mendeko2.
Siap semua hampir jam 11 pm. Makkaihhhhh.... 24 jam baru siap semua. adussssss.....

Alhamdulillah... pertama kali cuba.. menjadi walau ambik masa yang lama hahaha...
Dapatlah 85 pcs.




Boleh rujuk caranya di sini. TQ kak.

CHEESE TART
Sumber : Puan Azlita Aziz

Bahan2 untuk crust/shell
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart

Cara-cara
Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese. 

 Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
Sediakan filling yg kita suka. Biasa kita boleh gunakan blueberry, strawberry, coklat, kiwi, oren atau jam nenas tuk buat filling cheese tart ni. Bahan2an untuk filing ni boleh kita dapatkan dari kedai2 menjual bahan2an tuk buat kuih dan kek. Kalau rajin boleh juga di buat sendiri.
Masukkan filling tu dalam piping bag utk memudahkan proses kita meletakkan ia dalam shell tadi. 
Lebih banyak filling kita letak bertambah sedap lah Cheese tat kita. Bila dah siap, ketepikan dan kita sediakan  pula bahan2 tuk membuat cheese dia pula.

Bahan-bahan
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Masukkan filling ke dalam kulit tat. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.

Kemudian boleh lah kita mulakan proses tuk melorek atas cheese tat tadi.
Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan.
  1. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  2. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri lebih banyak lebih cantik!
  3. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah  dalam bentuk bulatan untuk mendapatkan bentuk tersebut.
Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
tambahan : ita bakar api atas bawah tapi ita letak dekat rak bawah. 

Untuk resepi ni, 1 adunan shell ita dapat buat dalam  40 biji shell itu pon bergantung kepada besar acuan dan ketebalan shell.
Bagi adunan cheese pula dapat dalam 70 - 80 shell.
Untuk stabilkan adunan buat 2 adunan crust atau shell dan 1 adunan cheese
Cheese tart yang telah siap di simpan dalam bekas kedap udara dan letakkan dalam peti ais untuk ketahanan yg lebih lama... Selamat Mencuba! 


Rasa dia... perghhhhh... sedapppppp sangat! A+

2 comments:

  1. bukan macam.... memang sedap. cer tanya cik patin.. siap sorok lagi!

    ReplyDelete