Pages

Sunday, June 14, 2020

Roti Puri tanpa yis

Assalamualaikum wbt.
Hari ni nak share resepi roti puri tanpa yis.. google je boleh dapat resepi ni.
Mujur ada tepung.. ngam2 almost 2 cawan.. (lupa pula nak topup tepung haisshh)
2 cawan ni dapat dalam 15 keping.
Sebelum ni buat yang ada yis.. resepi di sini.


Roti Puri Tanpa Yis

Bahan-bahan
1. 2 cawan tepung gandum
2. 3 SB minyak masak
3. 1/2 SK garam
4. 1/2 - 3/4  cawan air

Cara-cara
1. Panaskan minyak masak dan tuang dalam tepung.
2. Gaul rata guna garpu
3. Satukan garam dalam air dan tuang sedikit demi sedikit dalam adunan
4. Jadikan doh yang tidak melekat kat tangan
5. Amik doh sebesar syiling 50 sen dan bulat2
6. Rehatkan dalam 15 minit
7. Gelekkan jadi leper
8. Goreng dalam minyak dan api sederhana je.
9. Minyak tu tak perlu lah banyak2 cukup sekadar masukkan sekeping doh.
10. Lepas masukkan kepingan foh tu terus jirus2 guna minyak dan terbalikkan untuk bagi gelembung. Tepuk2 sikit.
11, Bila dan gelemung dan sedikit keperangan boleh angkat dan toskan.

Puri ni sedap makan dengan sardin, kari pekat dan sambal juga apa jua pencicah yang digemari.

Hari ni kami makan dengan sambal bawang dan ikan bilis sebab sambal nak makan sampai tengahari.


2 comments: