Tengahari ni ibu nak share resepi cendawan sisir/kukur. Orang jawa panggil jamur gerigit. Dulu masa kecik2 biasa kikis cendawan ni bila ada kayu pokok getah yang telah ditebang. Kayu yang terbiar kena hujan dan panas akan mengeluarkan cendawan ni. Agak meriah bila tiba musim hujan.
Resepi ini telah diolah sedikit.
Resepi cucur cendawan sisir/kukur
Bahan-bahan
1. Cendawan sisir
2. Bawang merah
3. Ketumbar
4. Jintan putih
5. Jintan manis
6. Garam
7. Tepung gandum sedikit
8. Daun sup
9. Cili padi
Bahan-bahan 1-7 adalah yang original ibu belajar masa kecil dari arwah nenek ibu manakala kali ni ditambah dengan cili dan daun sup (bahan 8 & 9)
Cara-cara
1. Tumbuk satu persatu bahan 1 hingga 5
Sebelum tu cendawan perlu direndam dalam air panas untuk melembutkannya. Bilas beberapa kali untuk hilangkan bendasing dan serpihan kayu.
Cendawan tu tumbuk sederhana je jangan terlalu halus.
2. Campurkan semua bahan di atas dan gaul rata. Tebung tu agak2 bagi adunan melekat. Kalau banyak sangat tekstur cucur akan keras.
3. Kepalkan dan buat bulat-bulat.
4. Goreng atas api sederhana. Hanya balikkan bila sebelah dah nampak garing.
Dah masak warna cucur ni agak hitam.
Bolehlah dimakan dengan nasi atau nak makan begitu je tambah lah sos yang digemari.
Orang dulu2 memang makan bersama nasi.
Yummy sangat.
Rupa pokok yang ditumbuhi cendawan.
Close up... yang ni dah rendam dan siap cuci.
Dulu free je cendawan ni.. sekarang beli pun agak mahal.
Sekarang ni o
Sepeket RM5.. beli 2 peket dapat hidangan di atas... alahaiiii... dapat 15 ketul je😅😅😅
No comments:
Post a Comment