Pages

Wednesday, May 10, 2023

Masak Lemak Labu Campur Daun Turi

Pertama kali ibu masak daun turi. Makan pun ada sekali dulu, makan di rumah orang. Masa tu tuan rumah masak lemak putih.

Daun turi ni ibu petik di rumah ummi. Ambik 2 tangkai bercabang. Dapatlah sekali masak. Lainkali nak petik lagi lah.


Labu Masak Lemak Campur Daun Turi

Bahan-bahan
1. 1/2 biji labu kupas kulit dan potong
2. Daun turi dilurutkan
3. 1 biji bawang besar
4. 3 ulas bawang putih
5. Ikan bilis (boleh ditumbuk dulu)
6. Garam
7. 1/2 kotak Santan

Cara-cara
1. Rebus labu hingga empuk
2. Masukkan bawang merah, putih dan ikan bilis, masak sekejap
3. Masukkan daun turi kacau dan masukkan santan. Kalau pekat tambah sedikit air dan ikut kepekatan yang kita nak.
4. Perasakan dengan garam
5. Bila dah mendidih tutup api.

Kalau tengok macam ala-ala daun cekur manis.

Sedap betul lah haiii.. makan pulak dengan sambal belacan dan ikan goreng.


 

4 comments:

  1. sedapnya masak lemak pucuk turi,xsedar makan bertambah2..susah nak jumpa sayur ni skrg ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun baru tau yang pokok turi ni membesar sihat kat rumah kakak di Tapah. Rasa nak tanam sendiri lah pulak.

      Delete
  2. Nampak sedap..tapi SA x makan labu...

    ReplyDelete
  3. Labu masak lemak mmg favourite tp selalu kami campur cangkuk manis tu.. hehehe... daun turi ni sy xde idea br pernah dgr ni

    ReplyDelete