Pertama kali ibu masak daun turi. Makan pun ada sekali dulu, makan di rumah orang. Masa tu tuan rumah masak lemak putih.
Bahan-bahan
1. 1/2 biji labu kupas kulit dan potong
2. Daun turi dilurutkan
3. 1 biji bawang besar
4. 3 ulas bawang putih
5. Ikan bilis (boleh ditumbuk dulu)
6. Garam
7. 1/2 kotak Santan
Cara-cara
1. Rebus labu hingga empuk
2. Masukkan bawang merah, putih dan ikan bilis, masak sekejap
3. Masukkan daun turi kacau dan masukkan santan. Kalau pekat tambah sedikit air dan ikut kepekatan yang kita nak.
4. Perasakan dengan garam
5. Bila dah mendidih tutup api.
Sedap betul lah haiii.. makan pulak dengan sambal belacan dan ikan goreng.
sedapnya masak lemak pucuk turi,xsedar makan bertambah2..susah nak jumpa sayur ni skrg ni
ReplyDeleteAkak pun baru tau yang pokok turi ni membesar sihat kat rumah kakak di Tapah. Rasa nak tanam sendiri lah pulak.
DeleteNampak sedap..tapi SA x makan labu...
ReplyDeleteLabu masak lemak mmg favourite tp selalu kami campur cangkuk manis tu.. hehehe... daun turi ni sy xde idea br pernah dgr ni
ReplyDelete