Pages

Thursday, March 28, 2013

Sejahtera ke atas ayah... & Ayam panggang blackpepper

Hari ni ni ulang tahun kelahiran ayah yang ke 40.. life begins at 40??????
Takde sambutan besar-besaran sebab kita ada plan sabtu ni.
Ayah kata tak perlu beli kek bagai lah..
Tapi kan tadi sampai rumah, ayah tanya mana kek sikeret resepi... mesti sorok kat mana2.
Hekellehhhh.... lupa ker?

Ibu dan ayah yang remaja (pengsan).
Semoga ayah perolehi kesihatan dan sentiasa dirahmatiNya.

Malam ni kita sambut ringkas tapi penuh keseronokan (ehhh... makan pun seronok!)

Ayam panggang blackpepper.
Alhamdulillah.... anak2 semua puas makan termasuk 'birthday boy'. 


Resepi dari Dapur Mamasya.

1 ekor ayam - dibelah 4 (guna ayam paha siap potong)
5 ulas bawang putih - direbus (ditumbuk)
1 inci halia - disagat 
1 1/2 sudu besar rosemary kering (tak guna)
2 sudu besar lada hitam - tumbuk halus 
2 sudu besar madu 
3 sudu besar gula perang 
Garam 
2 kiub ayam - letak 1 sj 
2 biji lemon - hiris 
4 sudu besar olive oil (guna mentega)

4 biji kentang - potong 4 dan rebus hingga hampir masak 
3 biji karot - potong kecil2 memanjang 
2 biji tomato - potong 4 

Cara2 
1. Bersihkan ayam dan ketepikan. 
2. Campurkan semua bahan kecuali sayur2an dengan olive oil. Kemudian lumurkan pada ayam. Susun ayam ke dalam dulang. 
3. Lebihan bahan lumur tadi, lumurkan pula pada tomato, kentang dan karot dan kemudian susun bersama2 ayam. 
4. Bakar pada suhu 200C selama 1 - 1 jam 20 min @ hingga masak. 


Bahan Sos (dari blog Hana Memories)

         1/2 biji bawang besar holland (kuning) - potong dadu

  • 1/2 batang saderi - potong dadu
  • 2 cawan air
  • 2 sudu besar susu segar/susu cair
  • 2 sudu besar butter
  • 2 sudu besar tepung gandum - bancuh air sedikit
  • 1 setengah ketul kiub pati ayam (boleh juga cecair pati/stok ayam)
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap pekat - bergantung kehitaman yg dikehendaki
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam
  • 1 sudu kecil sos lea perrin - optional
  • gula secukupnya

Cara-cara
  • Rebus air dengan bawang dan juga batang saderi hingga mendidih. Kemudian tapis dan rebus semula air rebusan tadi. 
  • Masukkan semua bahan lain kecuali tepung gandum. Biarkan mendidih sebentar. Kecilkan api, masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau sehingga sos pekat. Perasakan dengan sedikit gula secukup rasa,(garam tak perlu sbb dah masin). Matikan api.

2 comments:

  1. Happy Birthday Tuan Besar....
    cepat jer masa berlalu
    baru jer rasa duk bercinta kat UUM
    heheh daaah 40

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan....
      bila dah 40 ni kena lebih muhasabah diri

      Delete