Pages

Thursday, March 19, 2020

#day2 PKP : Onde-onde Buah Melaka

Hidanga untuk minum petang.
Bagi Wafi dan kakak uli tepung dan belajar buat onde2.
Alhamdulillah sukses.
Satu family makan puas.
Siap bagi Cik Ana dan Cik Yah sebab ibu habiskan 1 pack tepung pulut.
Resepi dibawah adalah resepi asal ambil di FB MAHN.


Onde-onde Buah Melaka

Bahan-bahan
1. 3 cawan tepung pulut
2. 1/2 cawan tepung beras
3. Gula Melaka dipotong2
4. Air perahan pandan
5. Sedikit pewarna hijau
6. Kelapa parut
7. Garam halus

Cara-cara
1. Gaulkan tepung pulut dan tepung gandum dengan air pandan sedikiti demi sedikit. Masukkan juga sedikit pewarna hijau.

2. Uli sehingga doh tidak melekit di tangan.

3. Cuit sebesar syiling 20 sen. Bulat2 kan dan penyetkan sedikit.

4. Masukkan seketul gula melaka. Tutupkan dengan doh dan bulat2kan.

5. Letak didulang yang ditabur sedikit tepung.

6. Panaskan air dan masukkan doh yang dah siap berinti. Tunggu sehingga doh tadi timbul. Angkat dan toskan.

7. Sebelum tu kelapa parut dicampurkan dengan sedikit garam kukus sekejap untuk tahan lama.

8. Letak kelapa parut atas pinggan sebelum letak buah melaka untuk elakkan buah melaka melekat di pinggan.

9. Gaulkan buah melaka dan kelapa parut. Sedia untuk dhidang.

#campuran tepung beras atau gandum untuk elakkan kuih sedikit liat jika hanya guna tepung pulut.

No comments:

Post a Comment