Resepi sambal ni ibu dapat dari nenek masa kecik2 dulu. Alaaaa.... ni kira cam masak campak2 jer bila takde sayur kat rumah. Petik jer bunga kantan kat depan @ belakang rumah..
SAMBAL GORENG BUNGA KANTAN
Bahan2
Segenggam bilis
3 kuntum bunga kantan yang sudah mekar – racik halus
Cili padi 8-9 biji (ikut pedas masing2) – potong kecik
6 ulas bawang merah (kalau bawang besar 2 biji) - racik
2 ulas bawang putih - racik
Seinci belacan
Minyak untuk menumis
Gula dan garam
Tempe sekeping (optional) – hiris nipis dan goreng garing
Petai (optional)
Cara2
1. Goreng bilis hingga garing dan ketepikan
2. Goreng cili, bawang merah, bawang putih dan belacan. Bila naik bau, masukkan bunga kantan tadi dan masak hingga bunga kantan agak garing. Kalau kurang minyak tambahkan sket2. Kena pastikan bunga kantan tadi garing dan kelihatan keperang-perangan.
3. Masukkan gula dan garam mengikut cita rasa masing2.
4. Akhir sekali masukkan bilis goreng tadi dan gaul rata. Sekejap jer kemudian angkat.
5. Boleh masukkan bekas kedap udara untuk pastikan bilis rangup. Makan dengan nasi panas2.. wallahhhh…. Juga makan begitu saja pun sedap.
Ibu bubuh petai sebab banyak petai dapat dari Cik Ana. Tapi bila taruh petai, bilis cepat lemau lah plak. Tempe takde stok.. malas nak keluar membeli. Masak pun gitu2 jer tapi rasa memang sedap pada yang suka makan bunga kantan. Ada rasa masam sket, manis dan masin.
Kalau guna bunga kantan yang kuncup lebih kan jelah… tapi tu lah bunga kantan yang jual kebanyakannya kan kuncup. Yang mekar setaman ni biasanya kat rumah yang menanam lah sebab dah tak larat nak makan dan tak tau nak buat apa lagi… laksa, asam pedas… laksa, asam pedas..
Haaaa lepas dah cuba buat sambal ni, kompom jenuh menunggu bunga kantan mekar hehe…
Bunga kantan racik ni pun boleh goreng dulu siap2.. simpan dalam bekas kedap udara. tiba nak makan baru tumiskan balik ngan cili dsb.
No comments:
Post a Comment