Pages

Friday, June 18, 2021

PKP 3.0 - Day 18/28 : Cekodok Pisang Abu

Tiada entry untuk beberapa hari ini. Kekangan masa disebabkan kerja-kerja ofis yang perlu diselesaikan samada ketiak WFH atau WIO. Habis waktu kerja dah flat. Malam pula cepat je rehat-rehat atas katil sambil layan medsos atau Netflix. Kadang bosan sangat sebab benda yang sama je dipapar di medsos. Majalah pula tiada yang baru.. bila ke kedai tiada majalah pula.. entahlah.. mungkin sekarang majalah sudah tiada di pasaran atau waktu pergi tiada stok. Ibu lagi suka membaca majalah sambil duduk-duduk atau baring-baring. Mungkin trend sekarang membaca di medsos lebih popular. Kedai buku pun rasanya tutup... ehh.. dah lama tak ke MPH Setia City Mall.. yelah.. semenjak PKP dan beberapa bulan sebelum PKP pun tidak keluar berjalan-jalan di mall.

Waktu hendak keluar pejabat, ayah ada whatsapp katanya teringin makan cekodok/jemput pisang. Ini gara-gara BFF post cekodok pisang yang digoreng garing. Hurmmmm.. call nenek nak bertanyakan jika ada pisang masak kat rumah tapi panggilan tidak berjawab. Lantas otw  balik tu singgah gerai Ustaz Saibani cari pisang. Mujur ada sesikat pisang abu yang benar-benar ranum. Beli juga pisang abu yang 2-3 hari oleh dimasak dan sebiji keladi. Ustaz ada berikan 2 biji sukun yang sudah ranum dan boleh juga dibuat cekodok. Alhamdulillah... semoga bertambah-tambah rezeki ustaz.

Buat cekodok ni kadang-kadang tidak seperti yang kita harapkan... ada yang terlebih manis, terkeras atau terlalu menyerap minyak. Hari ni cekodok perfect di mata dan tekak ibu. Setiap kali masak kan try & error.

Kebetulan buka blog Azie Kitchen... beliau juga membuat cekodok pisang abu.. jadi ibu letak nama yang sama.



Resepi Cekodok/Jemput Pisang Abu

Bahan-bahan
1. 1 sikat pisang abu (dalam 12 biji besar)
2. 6 sudu besar tepung gandum
3. 2 sudu besar gula putih
4. 1/2 sudu kecil garam
5. 1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara-cara
1. Lenyekkan pisang dan masukkan bahan-bahan yang lain. Tambahkan sedikit air.
2. Biarkan adunan dalam 10 minit.
3. Gunakan jari dan seakan membulatkan adunan dan masuk dalam minyak yang sederhana panas.
4. Goreng hingga keperangan atau ikut warna yang dikehendaki. Golek-golekkan bagi rata masaknya.
5. Angkat dan toskan dahulu. 
6. Makan apabila cekodok kurang panas/sudah suam.. awas.. jika makan ketika baru diangkat boleh sebabkan lidah melecur sebab gula sudah caramilised.

Penggunaan soda bikarbonat sebabkan ada ruang udara di tepung jadi boleh terbentuk sedikit bulat.

Ibu juga sediakan Indocafe susu.. fuhhhh.. memang terangkat

Tekstur cekodok hari ni rangup di luar dan lembut di dalam.. rasanya pun manis-manis masam.. perfecto.

 

No comments:

Post a Comment