Pages

Thursday, July 29, 2021

Menu Jagung

Selepas habis waktu bekerja terus ke dapur. Dari tengahari dah plan nak buat cucur jagung untuk minum petang. Ada udang 5 ekor ibu dah keluarkan siap-siap .. aduhh.. 5 ekor pun Kakak Widad tinggalkan masa masak udang buttermilk haritu😩😩😩

Sedang siapkan bahan Kakak Widad masuk dapur... tanya boleh tak ibu buatkan bubur jagung. Adeh... jagung ada 4 tongkol je. Kena bahagi dua je lah macam ni.

Jadilah cucur jagung. 
Resepi ni ibu dapat dari Cik Ana.

Cucur Jagung

Bahan-bahan
  • 4 cawan tepung gandum
  • 2 tongkol jagung disagat
  • 1 paket yis Mauripan
  • Udang dibuang kulit dan potong
  • 3 SB udang kering rendam dan tumbuk
  • 2 biji cili merah buang biji dan hiris
  • 1/2 biji bawang besar potong dadu
  • 1 SK garam
  • Sedikit pewarna kuning
Cara-cara

1. Campurkan bahan-bahan di atas dengan air biasa. 

2. Tutup bekas dan biarkan 30 minit bagi bancuhan mengembang.

3. Goreng sehingga masak.

Lembut di dalam.. rangup di luar ketika panas.
Bila dah sejuk jadi lembut.

Cicah dengan sos Siam.
Ibu makan dengan sambal sotong pagi tadi.

Siap juga bubur jagung. Kakak Widadlah makan banyak sekali. Wafi dan Abang Imi tak berminat.

Ibu bancuh Sunquick ais. Air panas tak buat sebab cuaca panas hari ini. Bagi sejuk sikitlah minum ais.

Siaplah hidangan minum petang hari ini. Minum petang dan dinner sekali.
 

4 comments:

  1. Sedap cucur jagung manis ada hirisan cili pedas pedas manis rasanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini tak rasa pedas Fiza sebab guna cili merah besar.. cuma nak bagi kaler2 je dalam cucur tu.

      Delete
  2. Replies
    1. Agaknya guna pewarna kuning nampak ceria.. kalau tak bubuh apa2 kita goreng agak perang sikit tak adalah nampak pucat.

      Delete