Pages

Saturday, March 8, 2025

Lauk dan Kuih Frozen

Ikut plan, Kak Widad cadang nak duduk rumah tokwan dalam seminggu. 

Jadi sebelum balik kampung, semalam hari Jumaat Kak Widad pulun masak lauk untuk difrozenkan. Katanya senang nanti untuk buka puasa.

Sepanjang seminggu puasa ni memamg Kak Widad yang siapkan juadah berbuka. Even sahur pun sama. Ibu hanya masak sahur hari pertama je. Hari lain jam 4 am ibu bangun nak masak, tengok² dah terhidang makanan atas meja🥰
 
Seminggu sebelum puasa Kak Widad dah buat sambal ikan bilis. Ni sebelum puasa sudah habis sebekas diratah😅

Kuih frozen pun sama.
  • Popiah carbonara
  • Popiah crab stick
  • Karipap
  • Tauhu begedil
  • Dumpling ayam
Inti dumpling ibu yang masak sebab excited kan guna food processor kisar ayam.

Dumpling tu Kak Widad yang bentukkan sebab ibu buat tak cantik🤭

Minggu ni ulanglah kuih yang sama samada untuk berbuka dan sahur. Goreng pun sekadar beberapa keping sahaja. Ada juga kak Widad buat kuih onde² buah Melaka dan Kuih Pelita.

Terima kasih Kak Widad banyak bantu kerja² dapur pada masa ibu lelah menyiapkan kerja² closing akhir tahun.

Dah beberapa hari ibu berbuka puasa di ofis sekadar sahaja. Balik rumah baru makan berat.

4 comments:

  1. Wah, macam-macam ada.
    Memang tak payah kalut nak siapkan hidangan waktu berbuka dan sahur.

    ReplyDelete
  2. Saya tak mampu buat macam ni. Dalam masa 3 hari boleh habis diratah ni. 😂

    ReplyDelete
  3. Dumpling tu nampak menarik. Suka dumpling juga.

    ReplyDelete