Pagi dah plan nak buat laksam untuk juadah sepanjang hari. Laksam buat awal sebab twpung semua dah ada. Minta Kawi kukus sementara ibu ke kedai beli barang dapur. Singgah rumah nenek sekejap hantar lauk dan sayur.
Laksam siap!
Kuah ada dalam periuk😁
Sagu gula melaka pun elok kejadiannya.
Sedikit tips.
1. Didihkan air yang banyak baru masukkan sagu.
2. Sagu tak perlu basuh atau rendam untuk elak pecah.
3. Rebus sehingga hilang putih-putih.
4. Bila dah jernih masukkan penapis dan alirkan air paip dan bilas. Ini untuk buang kanji yang sebabkan sagu keras.
5. Bila dah tapis letak di mangkuk dan letakkan pewarna. Tunggu dalam 10 minit.
6. Kalau terus campur susu nanti warna keluar.
7. Bolehlah makan dengan menambah air gula melaka, susu/santan+sedikit garam dan tambah ais.
Untuk dapatkan gula yang pekat, masakkan gula melaka + gula pasir dengan air. Masukkan daun pandan.
Bila dah masak, tapis dan sejukkan kemudian masukkan dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment