Pages

Sunday, April 26, 2020

#day40/56 PKP : Begedil Kentang

Alhamdulillah... masuk hari ke 3 kita berpuasa. Masih duduk di rumah. Rutin tetap sama.. masak juadah sahur, solat, mengaji, house chores, rehat, masak untuk berbuka dan terawih.

Menu tu plan ahead je. Masak pun simple. Untuk berbuka nasi, satu lauk, satu sayur, satu kuih/buah dan air.

Kalau rajin adalah sampingan contoh begedil kentang. Buat pun tak banyak.. cuma kadang ada balance 3-4 pcs untuk sahur.

Warna gelap sikit sebab guna minyak goreng cekodok pisangšŸ¤£šŸ¤£

Resepi Begedil Kentang

Bahan-bahan
1. 3-4 biji kentang
2. Isi ayam
3. Udang kering (rendam)
4. 1 biji bawang merah
5. 1 sk lada hitam
6. 1 pc kulit kayu manis
7. Daun bawang
8. Daun sup
9. Garam

Cara-cara
1. Kentang potong kecil dan nipis kemudian goreng.
2. Goreng juga isi ayam, bawang merah dan kulit kayu manis
3. Tumbuk kentang, isi ayam, bawang dan kulit kayu manis. (Bawang tak perlu tumbuk pun takpe)
4. Masukkan bahan yang ditumbuk dalam bekas dan masukkan lada hitam, daun bawang, daun sup dan garam secukup rasa. Kacau rata.
6. Ambil adunan, gumpal2 dan leperkan.
7. Kocokkan telur dan celup begedil dalam telur sebelum goreng.
8. Bila dan keemasan boleh angkat.

No comments:

Post a Comment