Pages

Friday, April 17, 2020

#day31/42 PKP : Puding Karamel

Ternampak post mekzurots di FB buat puding karamel nampak sedap je. Siap2 screen short dulu. Bahan pun semua ada. Lepas buat breakfast sandwich sardin, terus buat.

Sebelum tu tahniah kepada Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan Malaysia kerana telah terpilih menjadi salah seorang dari 3 doktor terbaik dunia yang diiktiraf dalam menangani isu Covid19.

Doktor yang humble ini menjelaskan beliau hanya menjalankan amanah yang diberi dan keputusan masih di tangan pemerintah dan kejayaan itu juga  adalah hasil usahasama para doktor, jururawat, polis, askar, frontliners dan semua rakyat Malaysia😍


Puding Karamel

Bahan-bahan

Gula Karamel
7 SB gula (masak.atas kuali.hingga keperangan dan bila siap tuang atas loyang. Gelekkan loyang bagi gula rata.

Puding
1. 4 biji telur
2. 1 cawan susu cair
3. 3/4 cawan susu pekat
4. 1/2 cawan air
5. 1 sk esen vanila
6. 1 sk tepung kastard

Cara-cara
1. Satukan bahan-bahan di atas dan kacau guna whisk.
2. Tapis terus ke dalam loyang yang berisi gula karamel.
3. Panaskan kukusan dan kukus selama 30 minit.
4. Bila cukup masa keluarkan dan tunggu sejuk sebentar.
5. Telangkupkan puding ke dalam pinggan.
6. Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidang.

No comments:

Post a Comment