Teringatkan tempoyak yang dekat naknsetahun beli, maka terjadilah makanan ni. Udang pulak beli dah 2 minggu. Tak tau nak masak apa tu yang tangguh lama.
Udang masak tempoyak
Bahan-bahan
1. Udang dikupas kulit
2. 25 biji cili padi (ikut lah nak pedas)
3. 1 labu bawang besar (saiz kecil je)
4. 2 ulas bawang putih
5. 1 inci halia hidup
6. 3 SB tempoyak ( ikut nak pekat mana)
7. 1 helai daun kunyit
8. Garam, gula dan Secukup Rasa
Cara-cara
1. Blend item 2-5 dengan sedikit air
2. Masukkan dalam periuk bahan blend dan biar mendidih.
3. Masukkan tempoyak dan kacau rata bagi mendidih.
4. Masukkan udang dan daun kunyit dan perasakan dengan garam, gula, secukup rasa.
5. Masak sekejap je bagi udang tu masak dan boleh di hidang.
Tak sangka pulak anak-anak makan. Ingat diorang nak tolak. Siap goreng telur dadar dan telur masin kot mereka tak cukup lauk. Alhamdulillah.
Guna cili padi yang panjang tu.. bubuh banyak takdelah pedas sangat.
Resepi ni bukan style N9 sebab ada guna bawang.
No comments:
Post a Comment