Pages

Sunday, November 18, 2012

Resepi dari blog - Kek Pisang

Cik Wada akan pulang ke USM hari ni. Jadinya malam tadi ibu usahakan buat kek pisang. Resepi yang simple tapi hasilnya sedap. Lembut dan gebu gitu. 


Ibu ambik resepi dari auntie Zura yang duduk kat Kulim nuuu...

Bahan A
-7 biji pisang emas

-Gula perang 1 cawan/ kalau putih kurang la sikit
-Telur 3 bijis
-Minyak masak 1 cawan
-Garam sikit
-Esen vanilla sikit
**Semua di atas sila blender sampai pisang hancur lah yer.
 
Bahan B

-Tepung 2 cawan
-1 sudu teh baking powder
-1 sudu teh soda bikabornat

Campur bahan A & B, make sure sebati, adunan ni nampak berat, tak macam moist cake yang cair tu, tapi tak pa. Jangan risau...for sure jadi punya. Kukus api kuat dalam 45min ke 1 hr


2 comments:

  1. kalau ubah resepi ala-ala carrot cake ok tak ????

    ReplyDelete
  2. yelah-yelah... meh 50 hengget nak beli bahan :)

    ReplyDelete