Pages

Saturday, April 27, 2024

Bihun Sup Kambing


Ibu jaranglah nak masak daging kambing. entah berapa tahun sekali beli. Beberapa minggu lepas nampak daging + tulang kambing frozen di Econsave. Satu plastik dalam 1kg takde lah mahal sangat. Bolehlah nak buat ghaso².

Balik rumah terus masuk freezer sebab takde idea nak masak apa. Hari Rabu lepas petang hujan lebat jadi teringinlah makan something yang panas² untuk berbuka puasa hari ke 8.

Tingggg... terus teringat sup kambing macam kat resto mamak. Singgah kedai nak beli perencah sup tapi yang ada peket besar. Mau berapa tahun nak habis.

Balik rumah prep bahan2 yang ada. Tumiskan 4 sekawan dalam Noxxa, masukkan 2 helai daun pandan.

Masukkan  bawang merah+bawang putih +halia+ lada putih yang telah kisar. Masukkan daging+tulang, kacau bagi nampak kecut sikit. Tambahkan air secukupnya dan guna HP 35 minit.

Bila cukup masa keluarkan wap dan tambah garam dan secukup rasa. Biarkan mendidih dan daging empuk sebelum offkan Noxxa.

Condiments untuk bihun sup
1. Fishball dan fishcake dipotong² dan goreng
2. Daun sup
3. Taugeh
4. Bawang goreng
5. Sambal kicap
6. Bihun celur

Inilah kejadian bihun sup kambing. Sudah cukup pedas sebab ada lada putih kisar. Ibu terlebih letak  sambal kicap pulak😅

Puaslah makan daging kambing sebab makan berdua je.  
Abang Imi makan kat luar dengan Abang Izzat.

Itupun banyak lagi dan makan pada hari esoknya.

 

3 comments:

  1. Rare ni. Selalu nampak bihun sup ayam atau daging je.

    ReplyDelete
  2. Kambing!
    Sukanya saya.... sedap!

    ReplyDelete
  3. Sedapnya sup kambing...rasa nak buat..tpi kena lepas 4hb...kena pi check up dulu

    ReplyDelete