Pages

Saturday, April 4, 2020

#day18/28 PKP : Kuih Keria

Aktiviti duduk rumah takde bezanya.
Bangun, masak, kemas rumah, cuci kain dsb.
Rutin lah gitu.
Yang beza resepi masakan yang baru dicuba.
Hari ni try keria pulak.
Rekues dari Kakak Widad. Yang mana kita boleh penuhi, try je lah.
Mujur ada kedai buah kat kampung.
Tapi resepi ni takde sukatan.
Walau 1st time buat tapi sangat puashati sebab keria menjadi dengan jayanya.
Lembut.


Kuih Keria

Bahan-bahan
1. Keledek kuning
2. Tepung gandum
3. Garam

Cara-cara
1. Rebus keledek dengan sedikit garam. Air paras keledek je. (HP 10-15 min)
2. Toskan dan lenyekkan keledek
3. Biarkan sehingga betul2 sejuk*
4. Dah sejuk, tambah tepung sedikit demi sedikit hingga adunan tidak melekat di tangan (lekat sikit2 takpe)
5. Bentukkan kuih dan letak atas dulang yang ditabur sedikit tepung.
6. Goreng sehingga kuning keemasan atau masak.

Gula sira

1. 1 cawan gula
2. 3/4 cawan air

Cara-cara
1. Masukkan gula dan air dalam kuali. Hidupkan api.
2. Masak gula hingga tua atau keluar gelembung yang banyak.
3. Tutup api dan masukkan keria. Gaul perlahan sebab keria lembut takut rosak bentuk.
4. Bila gula dah rata angkat dan hidang.

* keledek kena betul2 sejuk jadi bila letak tepung kita boleh dapat tekstur yang betul. Kalau keledek masih panas adunan akan lembik je dan possibility kita asyik letak tepung dengan banyak. End up keria akan terlebih tepung dan keras.

No comments:

Post a Comment