Pages

Thursday, April 9, 2020

#day23/28 PKP : Kek Coklat Moist

Hari ni sediakan lauk cepat sebab kesian kat ayah dan Bami lunch ntah apa2 bila kami puasa. Ayam masal lemak cili api dan peria goreng. Lepas tu lepak je dalam bilik. Almaklumlah cuaca kan panas sangat sekarang

Jam 4 pm Kawi teringin kek coklat pulak untuk berbuka.. check bahan hanya susu pekat yang tiada. Soh kakak pegi beli sekejap.

Resepi Kek Coklat Moist

Bahan-bahan A
1. 1 cawan serbuk koko
2. 1 cawan susu cair
3. 1 cawan susu pekat
4. 1 cawan minyak masak
5. 1 cawan gula pasir (letak 3/4 je)
6. 3 biji telur

Blendkan semua bahan di atas sehingga kembang dalam 5 minit.

Bahan-bahan B
1. 1 1/2 cawan tepung gandum
2. 1 sk baking powder
3. 1 sk soda bikarbonat

Ayakkan bahan B ke dalam bekas.
Tuang bahan A yang sudah diblender tadi dan kacau guna whisk sehingga rata atau tiada bintil2.
Masuklan dalam loyang yang telah dilapik kertas baking.

Panaskan kukusan.
Kukus 45-60 minit dengan api sederhana.
Selepas 1/2 jam lap tutup kukusan dan sambung balik kukus.
Dah masak tunggu sejuk sebelum bubuh topping.

Topping

Bahan-bahan
1. 250g coklat masakan
2. 1/4 cawan susu cair
3. 1 SB minyak masak (bagi topping berkilat)

Masak bahan di atas guna cara double boiled.
Boleh je letak periuk atas jaring kukusan.
Suamkan sekejap dan tuang atas kek yang sudah sejuk.
Siap.

Gambar tidak dapat upload😬😬😬😬

No comments:

Post a Comment