Pages

Saturday, April 25, 2020

#day39/56 PKP : Kuih Serimuka

Teringin makan yang manis-manis ketika berbuka. Teringat resepi serimuka Che Ann. Ada buat sebelum ni.

Berlaku silap teknik ketika mengukus pulut.. ingat nak senang, jadi kukus guna Noxxa.. sekali salah.. sepatutnya low pressure LP7 tapi guna steam.. habis berkerak. Tu yang pulut/lapisan bawah dapat sikit. Ini pun guna tipuware untuk kukus sebab jika guna loyang, lapisan bawah lagi nipis.

Takpe... belajar dari kesilapan.
Guna resepi ni menten sedap.

Resepi Serimuka

Bahan-bahan lapisan bawah
1. 250g beras pulut
2. 150ml air
3. 150ml santan pekat
4. 1 sk garam halus

Cara-cara
1. Basuh dan rendam pulut  dalam 4 jam (30 minit je sebab nak cepat.
2. Masuk dalam loyang dan kukus 30 minit (LP7 noxxa)
3. Bila dah masak gaul rata pulut bagi mesta dan masuk ke loyang lain yang sudah dilapik plastik.
4. Tekan2 pulut biar padat agar tidak berderai bila dipotong tapi jangan lah terlalu padan nanti keras.

Bahan-bahan lapisan atas
1. 50g tepung kastard
2. 110g gula kastor
3. 200ml air
4. 200ml santan pekat
5. 2 biji telur
6. 2 helai daun pandan (blend guna santan di atas)
7. 1/4 sk garam
8. 1/2 SB tepung gandum

Cara-cara
1. Campurkan semua bahan di atas guna whisk.
2. Tapis dan masukkan dalam kuali
3. Panaskan guna api kecil dan sentiasa kacau.
4. Bila dah ada letupan wap angkat dan tuang ke dalam  lapisan pulut.
5. Kukus selama 30 minit dan tutup kukusan balut dengan kain.
7. Bila dah masak dan ada air atas lapisan atas, terus panaskan kukusan dan biar wap air atas kuih hilang.
8. Angkat dan sejukkan betul-betul sebelum potong. Potong guna pisau plastik untuk dapakan potongan licin.
9. Elakkan masuk terus kuih dalam peti sejuk untuk elakkan cepat basi.


No comments:

Post a Comment