Pages

Monday, April 27, 2020

#day41/56 PKP : Karipap Sardin

Dah 41 hari rupanya update blog.. kalau tak kerana PKP lambat lah nak updatenya. Sebulan mungkin 2-3 kali je kot. Itupun kalau ada event jalan-jalanšŸ¤£

Dah duduk kat rumah, aktiviti masak je lah. Hari ni hari ke 4 bulan Ramadhan kita berpuasa. Kakak Widad rekues karipap sardin.


Resepi Karipap Sardin

Bahan-bahan
1. 2 cawan tepung gandum
2. 1/4 cawan minyak masak
3. 1 SB margerin
4. 1/2 cawan air + garam

Cara-cara
1. Panaskan minyak beserta margerin hingga cair dan menggelegak
2. Curah atas tepung dan gaul dengan senduk. Jangan plak pakai tangan nanti melecur.
4. Masukkan air yang dicampur garam sedikit demi sedikit. Jangan tuang semua. Bila dapat adunan tidak melekat ditangan ok dah tu.
5. Bulat2kan macam syiling 50 sen.
6. Biarkan adunan 30 min ke 1 jam

Inti Sardin

Bahan-bahan
1. 2 tin kecil sardin keluarkan dari tin dan lenyek. Masukkan sikit je sos
2. 1 biji bawang besar dipotong dadu
3. 3 SB cili kering /giling
4. Garam dan gula

Cara-cara
1. Tumiskan bawang besar dan cili giling hingga naik bau.
2. Masukkan sardin
3. Perasakan dengan garam dan gula
4. Sejukkan dulu
5. Tapis keluar minyak yang berlebihan

Bila dah ready semua bahan bolehlah masukkan inti dalam doh yang telah dilenyekkan. Kelimkan elok-elok bagi kemas.

Bila nak goreng, pastikan minyak betul-betul panas. Kecilkan api baru masukkan karipap. Ini untuk bagi kulit karipap kurang menggerutu.  Kemudian baru besarkan api secara sederhana. Ada juga petua terus tutup api dah masuk karipap baru buka api.

Api juga jangan terlalu besar. Tapi kalau kecik sangat kulit karipap akan makan minyak. Sedang-sedang je ya.

No comments:

Post a Comment