Pages

Thursday, November 14, 2019

Baked Pasta (Mac & Cheese)

Sepatutnya pagi tadi Wafi bawa macaroni cheese ni ke SRA untuk jamuan sekolah akhir tahun.
Memandangkan dia akan ke SK untuk rehearsal hari anugerah, tak dapatlah join jamuan kelas.
Wafi agak kecewa sedikit sebab dah bagitau kawan-kawan kelas nak bawak spaghetti bakar. Rehearsal pun baru tau petang semalam.
Since dah beli bahan-bahannya, ibu masaklah juga malam tadi.. Masak siap2, cuma bubuh topping dan bakar pagi tadi jam 5.30 am.
 
Ini lah kejadian nya. Yang ini ayah bawa ke ofis since Wafi tak dapat pergi ke SRA.
Resepi yang biasa ibu guna seperti dibawah.
 

Baked Pasta
(Faiz style)

Bahan-bahan

1 bungkus macaroni (400-500g) (rebus sampai lembut dan toskan)

1 bungkus / 400 g minced beef/chicken - Ramly
3 ulas bawang putih (dicincang)
1 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
1 botol kecil sos spagetti

1 tin mushroom (hiris ikut suka)
1 batang kecil lobak merah
1 sudu besar mentega
1 sudu kecil oregano (tak letak pun takpe)
½ sudu besar serbuk lada hitam
sedikit sos cili (sesuaikan rasa)
garam  & gula secukup rasa

Sos Putih
:
5 cawan susu segar
2 1/2 sudu besar mentega

sedikit lada sulah
5 sudu besar tepung gandum (dibancuh dengan sedikit air)
3 slice cheesedale atau 75 g krim keju
sedikit garam dan gula – secukup rasa


lain-lain : keju parut dan oregano (mozzarella lagi best)

Cara-cara
:
1. Cairkan mentega di dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan daging/ayam cincang dan serbuk lada hitam dan kacau hingga airnya kering. 

3. Masukkan mushroom dan lobak merah. Kacau rata seketika.
4. Barulah dimasukkan sos spaghetti & tambahkan air guna 1 botol sos tadi. Gaulkan sebati. Kemudian masukkan oregano, sos cili, garam dan gula secukup rasa. Setelah kuahnya pekat. Tutupkan api.
5. Satukan kuahnya dengan pasta tadi dan gaulkan hingga rata.


Cara2 untuk sos putih :

1.     Masukkan susu, cheese yang dikoyak kecik2 dan butter dalam periuk.
2.    Masak hingga susu mendidih.
3.    Masukkan lada sulah, sedikit garam dan gula.
4.    Akhir sekali masukkan bancuhan tepung dan kacau lagi hingga pekat. Tutupkan api.

 Sediakan bekas tahan panas atau loyang aluminium. Sapukan dengan mentega. Masukkan pasta tadi di dalamnya dan ratakan dengan sos putih.
Taburkan keju parut dan oregano.
Bakarlah selama 35-40 atau hingga keperangan dengan suhu 160C (ikut oven masing2).



Yang ini untuk sarapan pagi tadi.

 

1 comment:

  1. numpang promote ya min ^^
    Bosan tidak tahu mau mengerjakan apa pada saat santai, ayo segera uji keberuntungan kalian
    hanya di D*E*W*A*P*K
    dengan hanya minimal deposit 10.000 kalian bisa memenangkan uang jutaan rupiah
    dapatkan juga bonus rollingan 0.3% dan refferal 10% :)

    ReplyDelete