Pages

Wednesday, August 27, 2025

Cuba Tepung Segera Bestari Goreng Cempedak

Masa mula² musim cempedak dijual, nak beli tapi macam tak sempat nak goreng. Weekend banyak tak ada di rumah. Jadi minggu lepas beli jugalah masa balik kerja. Bila dah teringin tu, malam lah goreng.

Kedai buah jual RM6/kg. Tinggal 2 biji je pun.. ambil sebiji dan bila ditimbang 3 kilo lebih. Sebiji dalam RM22.++

Beli cempedak ni nasib-nasib je lah.. mujur buahnya elok, tebal dan manis.

Banyak dapat, boleh digoreng beberapa kali. Masuk dalam freezer.

Pertama kali goreng guna tepung segera. Beli 2 brand, Bestari dan Nona.
Cuba jenama Bestari dulu. Sebungkus ni harga RM4.50 di Kedai Jimart.
Bila guna semua terbanyak pula, jadi simpan dalam fridge, esoknya balik kerja sambung lagi goreng. Cuma kena tambah air sebab dah pekat.

Ini lah kejadiannya. Tergelap sikit sebab tepung ni cepat garing.
Cempedak goreng guna tepung segera ni macam yang kita beli kat luar lah.. sedap je. Cuma bila makan banyak-banyak akan cepat muak. 
Ibu lebih prefer guna tepung gandung dan sedikit tepung beras. Biasanya guna tepung gandum je.

20 comments:

  1. Saya jadi rindu makan cempedak goreng di Penang hahahhaha. Di sini tak banyak, bahkan susah cari penjual cempedak goreng kak. Tapi nak buat sendiri, nampaknya cari tepung pisgor dulu lah 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat batter sendiri pun sedap Fanny.. yang segera ni takleh makan banyak.

      Delete
  2. Saya suka guna campuran tepung gandum dan tepung beras.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau buat batter sendiri rasanya lebih sedap sebab yang segera ni macam bubuh soda bikarbonat.

      Delete
  3. Syukur dapat cempedak yang isinya padat dan elok. Kalau dah teringin, memang kena beli juga. Kalau tidak, teringat-ingat kan.
    Saya rasa pun macam tu, lebih sedap guna gabungan tepung gandum dan tepung beras tu daripada yang segera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah.. nasib² je beli cempedak ni. Lebih baik buat batter sendiri... lebih puas hati nak yang macamana.

      Delete
  4. fuhhh sedap ni! tapi kalau makan banyak2 boleh sakit tekak xD

    ReplyDelete
  5. Sy pun suka guna tepung gandum bancuh sendiri je. Sbb rasa mcm arwah Mak masak dulu. Tapi mil suka tepung segera ni campur tepung gandum & tepung beras. Sedap hasilnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali nak kelainan bolehlah campur² tepung kan... akak pernah try resepi yang bubuh air kapur.. tapi tak berapa menjadi.

      Delete
  6. Linda pun suka bancuh sendiri je..kalau pergi beli kat luar pun, kalau dpt jenis tepung macam Akak share nie,Linda tak pergi lagi dah kedai tu..kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mostly yang jual kat gerai sekarang banyak guna tepung segera lah Linda. Nak sedap memang bancuh batter sendiri.

      Delete
  7. Puas hati dapat isi cempedak elok. Kita pernah beli cempedak besar dekat 2 kg. Sampai rumah bila kopek dua biji jew isinya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adehhhh... kalau 2 biji isinya tu nak nangis ke nak gelak huhu... gamaknya beton/biji nya pun dimakan sekali.

      Delete
  8. Hari tu pergi beli barang dapur kat supermarket ..ada promoter sempat buat promosi tepung goreng pisang bestari ..kebetulan petang hari tu memang mak CCL nak goreng cempedak juga . So terbeli juga sepeket

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terbeli juga ya... selesailah ya goreng cempedak.
      Akak ada sebungkus lagi jenama Nona, nanti-nantilah cari pisang pulak.

      Delete
  9. Sedapnya cempedak..teringat 2 bulan lepas dh puas makan...bulan 7 kot..puas makan..the best part is SA x angin plak makan cempedak

    ReplyDelete