Masa mula² musim cempedak dijual, nak beli tapi macam tak sempat nak goreng. Weekend banyak tak ada di rumah. Jadi minggu lepas beli jugalah masa balik kerja. Bila dah teringin tu, malam lah goreng.
Beli cempedak ni nasib-nasib je lah.. mujur buahnya elok, tebal dan manis.
Cuba jenama Bestari dulu. Sebungkus ni harga RM4.50 di Kedai Jimart.
Bila guna semua terbanyak pula, jadi simpan dalam fridge, esoknya balik kerja sambung lagi goreng. Cuma kena tambah air sebab dah pekat.
Cempedak goreng guna tepung segera ni macam yang kita beli kat luar lah.. sedap je. Cuma bila makan banyak-banyak akan cepat muak.
Ibu lebih prefer guna tepung gandung dan sedikit tepung beras. Biasanya guna tepung gandum je.
tergelap pun sodap juga.. ^^
ReplyDeleteSaya jadi rindu makan cempedak goreng di Penang hahahhaha. Di sini tak banyak, bahkan susah cari penjual cempedak goreng kak. Tapi nak buat sendiri, nampaknya cari tepung pisgor dulu lah 😁
ReplyDeleteSaya suka guna campuran tepung gandum dan tepung beras.
ReplyDelete