Pages

Saturday, June 19, 2021

Ikan Siakap Lemak Cili Api.

Dalam perjalanan balik dari klinik, abang Imi mesej samada ibu beli makanan atau masak. Ibu balas masak lah sebab bahan-bahan semua dah keluarkan. Abang Imi mesti lapar sebab setengah hari bekerja. Tak sempat lah ibu beli air kelapa sebab perlu masak dengan segera.

Ikan siakap sudah dibeli beberapa hari yang lepas sebab memang dah plan untuk dimasak ketika weekend jadi tidak perlulah keluar ke kedai.


Ikan Siakap Lemak Cili Api

Bahan-bahan
1. 1 ekor ikan siakap (dipotong 6 bahagian)
2. 15 biji cili api hijau
3. 1 biji bawang besar sederhana
4. 3 ulas bawang putih
5. 2 inci kunyit
6. 1 helai daun kunyit (buang urat tengah dan potong kasar)
7. 1 kotak santan
8. Garam dan secukup rasa

Cara-cara
1. Tumbuk bahan-bahan nombor 2 - 5, boleh juga dikisar
2. Panaskan 2-3 sudu minyak dan masukkan bahan tumbuk. Goreng sehingga naik bau. 
3. Masukkan sedikit air dan bila sudah menggelegak masukkan ikan dan daun kunyit. Kacau sedikit.
4. Masukkan santan dan bubuh air dalam 2 kotak santan tadi dengan mengkocok-kocok. Juga garam dan secukup rasa.
5. Masak sehingga santan menggelegak dalam 3-4 minit. Tidak perlu dibalik-balikkan ikan sebab ikan lembut dan cepat masak.

Sedia untuk dihidang.
Masakan ni tidak pedas pun.
Seronok tengok abang Imi makan. Lapar sangat gayanya.
Ibu masakkan juga terung sambal dan telur dadar.
 

No comments:

Post a Comment