Pages

Sunday, June 20, 2021

Terung Sambal

Dah lama tak masak terung sambal. Kadang beli terung tak sempat ibu masak ayah dah masakkan ikut resepi ayah... hurmmm..

Kalau makan di restoren atau gerai-gerai dan ada menu terung berlada memang ibu akan ambil. Tapi kali ni ibu masak sambal je.


Sambal Terung

Bahan-bahan
1. 3 biji terung bulat (potong 6 setiap satu)
2. 3 senduk cili kisar
3. 1 biji bawang besar (mayang)
4. 3 ulas bawang putih (mayang)
5. 1 keping asam gelugur
6. Garam, gula dan secukup rasa.

Cara-cara
1. Goreng terung dahulu sehingga lembut.
2. Kurangkan minyak dari kuali dalam 5 sudu.
3. Gorengkan bawang mereah dan putih sebentar baru masukkan cili kisar. Goreng sehingga terbit minyak.
4. Masukkan sedikit air, tambah asam keping, garam, gula dan secukup rasa. kemudian masukkan terung yang sudah digoreng.
5. Kacau rata dan masak 1-2 minit dan boelh diangkat.

Ambil jelah isi dalam tu... minyak tu takyah diceduk karang banyak pulak minyak masuk perut hheheh..
 

No comments:

Post a Comment