Pengat keladi + pisang + tepung ni buat Sabtu lepas. Ada baki keladi yang dibeli dari gerai ustaz. Terjaga dari tidur perut rasa lapar tapi memang dah plan untuk buat pengat. Bila dah siap hantar satu bekas ke rumah nenek untuk berbuka nenek.
Bahan-bahan
1. 1 biji keladi saiz sederhana
2. 3 biji pisang nangka (belah 2 dan potong 1 inci)
3. 1 mangkuk bancuhan tepung (3 SB tepung gandum + sedikit garam + air macam nak buat cekodok tapi cair sedikit))
4. 1 cawan gula merah
5. 2 SB gula putih
6. 1/2 SK garam
7. 4 cawan santan dari 1 biji kelapa (boleh adjust untuk dapatkan kuah)
8. 3 helai daun pandan
Cara-cara
1. Rebus keladi yang dipotong dadu. Bila dah lembut tos dan ketepikan.
2. Dalam periuk masukkan 1/2 cawan air, gula merah dan daun pandan. Masak dan bila dah mendidih tapiskan dan letak tepi.
3. Masukkan 1 1/2 cawan air dalam periuk dan didihkan. Jemputkan bancuhan tepung saiz syiling 10 sen dan biar tepung timbul menandakan tepung dah masak.
4. Masukkan keladi, gula merah, gula putih dan masukkan semula daun pandan, masak hingga mendidih.
5. Masukkan santan, pisang dan garam dan masak hingga mendidih. Siap.
No comments:
Post a Comment