Hari ke 7 dah duduk di rumah. Nak keluar beli barang pun tiada mood. Makan dan masak apa sahaja yang di rumah. Pagi selepas selesai urisan rumah, masuk ofis rumah sekejap. Selesaikan kerja sikit. sambung lagi petang. Mood nak buat kerja sangatlah ke laut. layan Tamil movie, mata pulak mengantuk. Itupun hampir jam 4 pm. Jam 5 terjaga, perut pula terasa lapar. Duduk di rumah asyik lah lapr sahaja. hari ni mod nak naik threadmill pun takde.Mujur semalam sempat buat 30 minit.
Teringat sambal tumis untuk nasi lemak yang masih ada, boleh lah buat lempeng. Google resepi dulu.. padahal dah buat lah banyak kali. Kadang suka cuba resepi-resepi dan tip-tip baru.
Resepi Lempeng
Bahan-bahan
1. 3 cawan tepung gandum
2. 4 cawan air
3. 2 biji telur
4. 1 SB margerin
5. 1 SK garam
Cara-cara
1. Blendkan semua bahan-bahan di atas sehingga sebati dan tiada ketu-ketul
2. Panaskan non-stick pan, kalau guna kuali biasa lenserkan dengan sedikit minyak/
3. Masukkan 1-2 senduk adunan ke dalam pan dan ratakan.
4. Bila dah gelembung dan nampak garing di tepi, terbalikkan.
5. Angkat apabila telah sedikit keperangan ke dalam pinggan.
5. Gulung atau lipat atau biarkan sahaja kepingan lempeng
Pan non-stick yang ibu guna. since bahagian tengah telah sedikit calar maka kena lenserkan juga dengan sedikit minyak bahagian tengah tu.
Boleh lah dicicah dengan sambal tumis, sambal sardin, kari ayam/daging, susu, gula atau apa sahaja yang sedap. Makan begitu sahaja pun sedap. Tekstur lempeng ini lembut sebab penggunaan telur. lempeng asli tiada telur dan margerin, semata-mata tepung, air dan garam. Kena buat nipis dan makan panas-panas, memang terangkat.
Sedap sangat sementelah perut pun memang lapar.
Lepas solat maghrib join bacaan Yaasin untuk arwah Cik Jarah untuk malam ke 2. Insyaallah ada lagi 3 malam. Tak dapat ke rumah Cik Leh tak mengapa... boleh buat di rumah masing-masing
No comments:
Post a Comment