Malam tadi keluarkan cili blend frozen. Jam 7.30 am dah siap masak sambal dan telur rebus. Itu je yang boleh dimasak dulu sebab bahan lain takde stok kat rumah. Nak masak nasi daun pandan pulak takde. Pokok pandan beberapa kali tanam tetap tak menjadi.
Pergi kedai runcit beli sekali stok lauk seminggu. Lepastu singgah rumah nenek petik daun pandan. Balik terus masak nasi dan condiments nasi lemak.
Siap masak terus hantar sepinggan nasi lemak pada Kak Widad. Bolehlah makan masa kelas berjalan. Hari ni kelas sampai jam 4 tapi in between tu adalah gap.
Baru plan nak masak nasi lemak ni tapi tengok jap lagi jadi apa pulak. Hehe
ReplyDeleteekeke... harap menjadi lah tu tapi biasalah.. bila masuk dapur boleh tukar menu terus 😁
DeleteMeriah nasi lemaknya.
ReplyDeleteMemang kalau menu nasi lemak di pagi hari sampai tengah harilah makan nasi lemak.
Semalam sampai ke petang kak, masak nasi pun banyak sampai 4 pot. Bila dah petang gorengkan telur mata. Hujan-hujan malas nak keluar cari makanan.
Deletesedapnya nasi lemak.
ReplyDeleteMakanan sepanjang zaman ni Syu, mana-mana boleh dapat 😁
DeleteKita geng Kak!
ReplyDeleteSy masak nasi lemak utk lunch. Baru lepas makan ni hah :D
Menu senang sebab gandingan sama cuma tambahlah lauk kayangan apa yang kita nak 😁
DeleteMelihat foto nasi lemak ini terlihat sangat mengundang selera, Mbak.
ReplyDeleteSaya penasaran dengan nasi lemak ini, karena sering baca dan lihat fotonya dari teman-teman blogger Malaysia.
Salam,
Boleh minta isteri Pak Asa buat di rumah sebab ia agak mudah sekali disediakan.
DeleteKalau tak silap saya ia lebih kurang sama dengan Nasi Gurih, kuliner dari Acheh.
duk teringin nak masak nasi lemak sendiri tapi tak buat2 rasa tak baloi plk nak kecah dapur utk 2orang makan..padahal campur dengan malas
ReplyDeletebetul tu.. kalau setakat berdua baik beli tapi sesekali nak rasa juga air tangan sendiri kan.
DeleteNasi lemak kalau buat sendiri memang puas hati :D
ReplyDeleteKan... boleh lah tambah lauk yg kita suka dan makan berulang².
DeleteMinggu depan la nak masak nasi lemak, nak beli kerang frozen tu nak buat sambal kerang, minggu ni family day company kat Shah Alam...
ReplyDeleteAkak pernah sekali beli kerang frozen tapi macam liat² plak tapi adik akak beli frozen elok je.
Delete